Geplaatst in Tuin

Lievelingsroos ‘Penny Lane’

Overal waar ik heb gewoond, heb ik er 1 of meerdere geplant: mijn lievelingsroos ‘Penny Lane’. Deze roos heeft een prachtige kleur: licht zalmrose met een beetje abrikoos. Naarmate de bloem verder opengaat wordt hij steeds witter. Hij bloeit in trosjes van het voorjaar tot ver in november, en hij blijft de hele winter groen.

In december heb ik bij Rozenkwekerij ‘De Wilde’ 2 exemplaren besteld van ‘Penny Lane’. Op de site kies je dan een prachtige bloem en je krijgt twee kleine takkebosjes thuisgestuurd met een sneu worteltje. Het is bijna niet te geloven, maar dat komt helemaal goed!

img026-1

Wat ook zo leuk is aan deze roos, is dat behangersbijen in de lente stukjes van het jonge blad komen halen voor hun nestje. Ze knabbelen een rondje van het blad, rollen het op en houden het met hun pootjes vast terwijl ze ermee naar hun nestje vliegen. Daar ‘behangen’ ze het nest-tunneltje met het stukje blad. In juni heb ik verschillende blaadjes gevonden waar een mooi rondje uit is gehaald.

Penny Lane
De roos lijkt hier vooral lichtroze, maar is in de werkelijkheid wat meer abrikooskleurig.

Ik wil graag dat hij heel hard gaat groeien, zodat hij de hele rand van de veranda gaat begroeien. Maar ik moet weer oefenen in geduld, want hij steekt vooral energie in erg mooi bloeien. Waarschijnlijk gaat hij volgend jaar lekker de hoogte in.

Update augustus:

Na de eerste bloei in juni bleef de struik even zonder bloemen, maar nu in augustus komt de 2e bloei goed op gang. Hij klimt ook al wat hoger: hij is nu ong. 1 meter.

'Penny Lane'
‘Penny Lane’ bloeit voor de 2e keer vanaf augustus.

 

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft: de inheemse-bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, de potager met bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s