Geplaatst in Bloemenweide

Wat moet je doen met een half uitgebloeide bloemenwei?

Ik heb nog nooit een ingezaaide bloemenwei gehad, dus ik moet soms echt even zoeken hoe dat werkt. Er staat nog heel veel in bloei en dat is prachtig, maar er zijn ook stukken uitgebloeid en die vallen steeds meer op. Afgelopen week liep ik steeds peinzend rondjes langs de bloemenwei. Zal ik snoeien of niet?

Het plan was om alles gewoon te laten groeien, bloeien en afsterven. De zaden zouden dan op de juiste plek vallen, in de winter is er structuur en in het voorjaar zou ik maaien. Maar ik begon te twijfelen. Op sommige plekken valt het mee, zoals op de bovenste foto, maar er zijn ook stukken waar je alleen maar kluwen omgevallen dode takken ziet.

wp-image-1383742029
Een ondoordringbare kluwen van oude en nieuwe takken. Een dorre boel.
wp-image-1061584914
Alle dorre takken zijn eruit gehaald en er is weer licht en ruimte voor alles wat nog moet opkomen.

Toen ik voorzichtig begon met het weghalen van dode takken, bleken er allemaal nieuwe planten onder te groeien. Die had ik daarvoor helemaal niet gezien. Ik ben dus doorgegaan en heb hele bossen dode takken weggehaald. Het is nu wel wat kaler, maar alle nieuwe plantjes hebben weer licht en lucht.

wp-image--602157797
Tussen al die uitgebloeide takken komt ineens een heel teer nieuw plantje tevoorschijn met een mooie knop.
wp-image--1236952073
Wat een weelderige bos klaprozen was, is nu een bruin bosje geworden.
wp-image--30003039
De meeste dode takken zijn weggehaald. Het laatste restje mag nog even rijpen, zodat ik de zaden kan oogsten.

De afgelopen weken heb ik steeds de zaden verzameld die rijp waren. Om de paar dagen maakte ik een rondje door de tuin met mijn zakjes en doosjes om zoveel mogelijk zaden te verzamelen. Ook de gesnoeide takken heb ik uitgeschud boven de verschillende stukken bloemenwei. Volgend jaar wordt het dus misschien nòg weelderiger.

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s