Geplaatst in Bloemenweide, Mediterraan stukje, Tuin

Kleurrijke knallers en onverwachte opkomers

Er komen zoveel verrassingen op in de tuin. Natuurlijk zit de bloemenweide vol soorten die ik eerder nog niet kende, maar ook in de andere stukken komen bloemen op die ik echt niet ken. Nou heb ik altijd in de potten van mijn vaste planten vanalles laten opkomen, dus daar kan best iets zijn meegekomen. Ik heb ook alle zaden die ik hier en daar kreeg, kwistig rondgestrooid. Maar ik weet niet meer precies wat daar in zat.

Die mooierd van de grote foto schijnt een Leeuwenbek (Antirrhinum majus) te zijn. Deze staat solo te shinen in het Mediterrane stukje midden op het Flintstone-pad. Lekker handig, maar daar kon ik sowieso al niet meer overheen lopen. Het paadje is lekker dichtgegroeid. Aan die Leeuwenbek komen al nieuwe takken, dus hij is gelukkig nog lang niet uitgebloeid.

Leeuwenbek (Antirrhinum majus)
Fluweelachtige bloemen in felroze: Leeuwenbek (Antirrhinum majus)

Dit roze bloemetje hieronder is ook een verrassing. hij moet zijn meegekomen met het mengsel voor de bloemenweide, maar hij lijkt op geen enkele soort die op de lijst staan. Heel apart bloemetje: een beetje puntig, soms lichtroze, soms hardroze, groeit heel zwierig en valt meestal uiteindelijk om. Ik weet nog steeds niet wat het is, maar ik heb er een hele berg zaden van verzameld.

Update: Via twitter hoorde ik: het is een Bolderik (Agrostemma githago)

mysterieuze mooierd
Mysterieuze mooierd – Update: Bolderik (Agrostemma githago)

Die enorme zonnebloem in het Mediterrane stukje is ook een onverwachte opkomer. Hij komt waarschijnlijk uit het vogelzaad dat ik steeds op het straatje heb gegooid. Uit dat vogelzaad komen veel kleine zonnebloemetjes op, maar deze Grote Vriendelijke Reus dus ook. Hij moet echt ondersteund worden, want hij werd topzwaar en viel bijna om. Er bloeien nu 7 bloemen aan en er blijven maar nieuwe knoppen komen.

de gvr
De GVR – Hij gaat richting de 3 meter

De lilaroze plant hieronder is vast en zeker een veelvoorkomend onkruid, want ik heb ze wel vaker gezien. Ik hanteer de regel: “Wat ik leuk vind, laat ik staan”, dus deze groeit voorlopig nog lekker door. Ook hiervan weet ik de naam niet, dus wie het weet mag het zeggen.

Update: Via twitter hoorde ik: Het is Harig wilgenroosje (Epilobium hirsutum)

gewildgroei
Onkruid bestaat niet, wel gewildgroei. Mooi toch?

Tussen al het Rood-Geel-Blauw-geweld in de bloemenweide, stond ineens heel onverwacht een teer klein plantje. Nazoeken op de lijst leverde een match: Koekruid (Vaccaria hispanica). Héél dunne steeltjes, zachtroze bloemetjes en ook prachtige bolletjes als zaaddozen. Van dit bescheiden plantje heb ik zoveel mogelijk zaad verzameld: die moet een ereplekje krijgen volgend jaar!

Koekruid (Vaccaria hispanica)
Koekruid (Vaccaria hispanica) – Wat een schattig bloemetje

Geen onverwachte opkomer, maar wel een onverwachte bloeier: De nieuwe roos ‘New Dawn’ van Rozenkwekerij De Wilde. Aan de voorkant van het huis (op het noorden) is een grote lege muur, waar ik heel graag iets moois tegenaan wilde laten groeien. Deze ijzersterke roos bleek bijna de enige optie. Ik heb hem samen met 2 andere rozen besteld die veel zonniger plekken kregen (En nóg een roos, die ik kado kreeg van de kweker!) Van al deze prima groeiende rozen, is de ‘New Dawn’, die op de lastigste plek staat, als eerste gaan bloeien. En ook hier zitten nog vele knoppen in, dus het genieten gaat door.

Roos 'New Dawn'
Roos ‘New Dawn’ is een bikkel: Hij krijgt alleen een sprankje hele vroege ochtendzon en de allerlaatste avondzon. /verder de hele dag in de schaduw. En toch bloeien!

 

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft: de inheemse-bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, de potager met bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s