Geplaatst in Tuin

Weinig paddenstoelen, maar wèl mooie 

Net als bij de start van de bloemenweide, loop ik weer gebukt te speuren door de tuin: “Komt er al wat op??”. Dit keer ben ik aan het zoeken naar paddenstoelen. Het is vochtig en warm, ideale omstandigheden dus. Maar het valt een beetje tegen. Er staan heel weinig paddenstoelen, maar wàt er staat is wel erg mooi.

20170922_185017675000446.jpg
Minuscule dikkerdjes met een roze dakje.

Aan de rand van de bloemenwei, staan 2 minuscule paddenstoeltjes, met dikke steeltjes en kleine roze dakjes. Een grotere van dezelfde soort (denk ik) staat in het gras iets verderop. Dit zijn wel mijn lievelings. Vooral de kleine dikkerdjes zijn om op te eten (of toch maar niet). Ik heb geen idee hoe ze heten en kon het in mijn boekjes ook niet vinden. Zou het een heksenboliet kunnen zijn?

20171001_110906-233589067.jpg
De grotere in het gras is een heel stuk bruiner. Is het wel dezelfde soort?

Op de plek waar de haagbeuken hebben gestaan is een heel dorpje kleine paddenstoeltjes omhoog geschoten. Van bovenaf zie je precies waar het wortelgestel van de haagbeuk zat: daar zie je nu een ruime cirkel met kleine, waterige paddenstoeltjes. Met hun flinterdunne steeltjes zien ze er heel fragiel uit. Ik kan hier geen naam van vinden, dus ik weet niet hoe ze heten.

20170922_1845071521327748.jpg
Flinterdunne steeltjes en een waterig, bijna doorschijnend dakje.

Na goed speuren sook er nog een klein groepje lichtbruine paddenstoeltjes op. Ik vermoed dat dit een krulzwam is, maar ik weet het niet zeker. Ze staan een beetje verstopt tussen afgevallen blad en wat kleine kruipende plantjes.

20170922_184820-1617336209.jpg
Kleine lichtbruine paddenstoeltjes, in een groepje bij elkaar.

Een oude berkenstam heeft prachtige elfenbankjes, met allerlei grillige moskleurige uitgroeiers. De bast van deze stronk is van zichzelf al zo mooi, en nu met die schimmels wordt hij alleen maar mooier.

berkenstam
Grillige schimmels op de berkenstam

In de voortuin dook een ronde bruine bolvormige paddenstoel op. Ik had al regelmatig andere daarvan gezien tussen de stenen, maar nog niet in de tuin zelf. Meestal zijn ze gehavend, maar deze is nog helemaal glad. Ik ben wel benieuwd of deze open gaat knappen en hoe dat er dan uitziet.

20171001_150912-1907664948.jpg
Ronde bruine paddenstoel in de voortuin.

Oh, en deze twee prachtexemplaren niet vergeten natuurlijk! Dit duo is opgegraven uit de tuin, eentje stond bij de vijver en eentje kwam verderop uit de grond. Die staan gewoon het hele jaar te shinen.

20171001_151216-1936282063.jpg

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft: de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, de potager met bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s