Geplaatst in Tuin

Mooie herfstkleuren

De herfst begint goed zichtbaar te worden in de tuin: de planten hebben de mooiste kleuren. Van felrood naar diep paars, van oudroze tot knaloranje. Bij ieder rondje door de tuin zie ik weer wat nieuws.

Pronkklokje (Enkianthus) staat inderdaad te pronken

Mijn lievelingsstruik, de Enkianthus, is het hele jaar mooi: in het voorjaar leuke trosjes met kleine bloemetjes waar veel hommels op af komen en in de herfst verschijnen sensationele roodtinten. Het enige nadeel van deze struik is, dat je er niets aan hoeft te doen. Ik weet het, voor de meeste mensen is dat een voordeel, maar voor mij is het heel saai.

Enkianthus
De Enkianthus (pronkklokje) is zó mooi in de herfst. Vuurrood!

Hortensia

De hortensia naast de voordeur wordt er alleen maar mooier op in de herfst: de bloemen worden steeds valer en verschieten naar oudroze. Eigenlijk vind ik dat veel mooier dan dat felle roze in de lente.

hortensia
De hortensia naast de voordeur wordt mooier en mooier.

Blauwe bes – rood blad

Een van de kleine struikjes blauwe bes, doet ook behoorlijk zijn best. Felrode blaadjes, die verlopen naar diep aubergine en soms bijna paars lijken. Er zijn dit jaar bijna geen besjes aan gekomen door de late vorst, maar genieten van dit mooie blad is ook heel fijn.

blauwe bes
Achter de blauwe bes, onder de bijenkast zit wel eens een egeltje. Ik zie er regelmatig poepjes. Hopelijk gaat hij daar overwinteren.

Besjesstruik van Siep

Dit is een van de laatste “gemeentestruiken” die je overal in de tuin zag opduiken. Deze stond ook op de nominatie om te verdwijnen, maar Siep ligt er heel graag onder. Tsja, en dan moet hij toch maar blijven. En al die besjes zijn eigenlijk ook wel gezellig. Ik heb toch eens opgezocht hoe hij heet: Dwergmispel. Het blijkt een exoot te zijn, maar lijsters houden van de bessen. Hij mag nog even blijven.

dwergmispel - gemeentestruik
De dwergmispel, of in mijn woorden ‘gemeentestruik’ blijkt enthousiast door groenbeheerders overal te zijn aangeplant, omdat ze keihard zijn.

Lampionnetjes

Deze plant heb ik al in het voorjaar gekocht omdat ik ze zo mooi vind in de herfst. De hele zomer is het niet echt een bijzondere plant, maar in de herfst begint het feest. Eerst verschijnen er knaloranje lampionnetjes en daarna blijft er een heel teer netwerkje over met in het midden een oranje bes. Ik hoop dat ik er eentje mooi kan drogen om binnen in de kast te kunnen leggen, zodat ik er het hele jaar van kan genieten.

lampionplant
Lampionplant – doorschijnend met een oranje besje

En natuurlijk heel veel herfstblad

Er valt heel veel blad in de tuin, niet alleen van de leilinden, maar ook van de grote lindebomen in de straat. Alles wat op de aarde valt laat ik liggen en wat op het straatje valt verzamel ik in een korf. Dat moet gaan verteren en ‘leaf mould’ worden, een luchtig soort compost waarmee je de bodem kunt verbeteren en waar je jonge plantjes in kunt zaaien. Het is dus wéér anders dan de composthoop die ik al heb.

leilinden
De leilinden beginnen al uit te vallen
leaf mould
Bladkorf om ‘leaf mould’ te maken. Zo kan het vocht en de lucht er goed bij.

Zonnebloem wordt vogelvoer

De grote zonnebloem is omgehakt en opgeruimd. Hij was nu echt helemaal uitgebloeid, te zwaar aan het worden en alle bloemkoppen hingen naar beneden. Ik heb ze er allemaal afgehaald en ze te drogen gelegd onder de veranda. Ik zal nog wel wat pitjes eruithalen voor volgend jaar, maar ze liggen eigenlijk klaar voor de vogels. De eerste koolmezen zijn al langsgeweest om er wat uit te pikken.

zonnepitten
De kleine kopjes in de schaal zijn van de lage zonnebloempjes. De rest is van die ene grote zonnebloem. Veel he?

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft: de inheemse-bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, de potager met bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Een gedachte over “Mooie herfstkleuren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s