Geplaatst in Tuin, Voor- en zijtuin

Het is weer boomfeestdag!

De laatste lelijke bomen-op-stam zijn uit de tuin gehaald en de mooie nieuwe bomen zijn bezorgd. Het is dus weer boomfeestdag in Renkum! We planten bomen die goed zijn voor bestuivende insecten en voor vogels, zodat het ecosysteem weer een duwtje krijgt, de goede kant op.

Bol-catalpa’s en bol-acacia’s: jakkie!

Ik weet het, sommige mensen hebben er bakken met geld voor over, maar ik hou niet van bol-catalpa’s. Ik vind ze onnatuurlijk en raar, en in de winter moet je ze zover snoeien dat je een kale stok overhoudt. Echt geen gezicht. Navraag bij experts leverde verschillende reacties op: “lelijkste boom aller tijden”, “mishandeling” en “dit overleven ze niet”. Zelfs laten verwilderen en niet-snoeien bleek geen optie. Er was dus maar 1 conclusie: ze moesten eruit.

bolcatalpa en bolacacia
Achter: een bol-Catalpa: Voor: een bol-Acacia. 

Ik vind het lastig om groen weg te halen, maar het was dit keer gelukkig niet zo rigoureus als ‘in den beginne‘, toen ik hier net woonde. En ook dit keer komt er iets mooiers voor in de plaats.

20170925_075444405303050.jpg
Berend van BBBomen heeft de bomen weer vakkundig gezaagd en afgevoerd.

Wat is de ideale boom?

Ik had geen idee welke boom ervoor terug moest komen, dus ben ik naar Plantentuin Esveld in Boskoop gegaan voor advies. Mijn wensenlijst was niet gering: Hij mag na 10 jaar niet groter dan 4 meter zijn, moet in het voorjaar mooie bloemen hebben voor bestuivende insecten, moet in het najaar mooi verkleuren en een mooi silhouet geven in de winter. Tot mijn verrassing was dat geen enkel probleem, ik kon kiezen uit een handvol bomen. Samen met een bomenexpert ben ik over de kwekerij gewandeld van kandidaat naar kandidaat en uiteindelijk gevallen voor de Stewartia rostrata. Ik moest alleen nog wel even wachten tot het groeiseizoen was afgelopen.

Stewartia rostrata
Stewartia rostrata – het hele jaar mooi, met een soort balletjes met zaden die de hele winter aan de boom blijven zitten.

Nog meer wensen, nog meer bomen

Voor de achtertuin wilde ik graag een Sering omdat die zo mooi grillig groeien en mooie paarse trossen met bloemen hebben. Het fijne van zo’n goede kwekerij als Esveld is, dat ze niet alleen maar kleine struikjes hebben, maar dat je ook kunt kiezen voor een serieuze manshoge boom: Syringa vulgaris ‘Michel Buchner’. Die kwam er dus ook bij op het lijstje.  Later zijn we nog eens terug gegaan om er nog een lijsterbes (Sorbus ‘Dodong’) bij te doen. Leuk voor de vogels in de herfst.

Boomplantdag

Na wat weken wachten was het eindelijk zover: de bomen werden bezorgd! Een flinke pallet met een krat eromheen met 3 bomen erin. De lijsterbes kon ik er zelf uithalen en met wat gegrom kreeg ik de sering er ook wel uitgesleept. De stewartia (die al snel de bijnaam “Rod” kreeg) moest echt wachten op Jan, want die was echt loeizwaar.

Stewartis rostrata wacht op sterke man
Dit weegt gewoon net zoveel (of meer) dan een volwassen kerel. Niet te tillen.

Samen hebben we deze dikzak eruit gekregen en op een karretje in de buurt van zijn nieuwe plek gereden. Daar hebben we hem geplant, toegedekt met mulch en bladeren en nog even bemoedigend toegesproken: “Toe maar jongen!”

planten stewartia
Met de kont omhoog en het hoofd tussen de takken worden alle kiertjes gevuld met lekkere potgrond en weer zorgvuldig toegedekt.

Hij moet nog even body krijgen, maar oh wat ben ik blij met deze boom. Ik kijk nu al uit naar de lente, maar in de tussentijd is hij ook prachtig met die mooi verkleurende bladeren en balletjes met zaden. Het is net of hij vol hangt met kleine kerstballetjes.

Bomen voor de vogels

In de achtertuin heb ik de lijsterbes geplant naast de paal met vogelvoer. Het is nu eigenlijk meer een bamboe stokje dan een boom. Deze moet nog héél veel groeien. Hij kan 6 meter worden, dus hij staat zó dat hij lekker schaduw kan geven op het terras en verder geen planten zal hinderen. Ook zal hij dan vanuit huis het zicht op de zijmuur van de overburen wegnemen. Maar dat is toekomst. Nu is het nog een hele lange dunne twijg. Ook dit boompje heb ik natuurlijk “Toe maar jongen!” op het hart gedrukt.

20171104_111935688476599.jpg
Het is november, maar het is nog heerlijk in de tuin. Lekker graven in de zon!
sering in pot
De sering krijgt een lekkere grote pot, dan kan hij voorlopig nog een eind doorgroeien.

De sering gaat voorlopig in een pot. Hij zou in de hoek komen tegen het huis, maar omdat de lijsterbes nog zo dunnetjes is, zet ik hem bij de vogelpaal. Toen daar de zonnebloem nog stond, kwamen er meer vogels op het vogelvoer af. Ze vonden het fijn om over de takken naar het voer te hippen. Nu staat voorlopig de sering even bij de vogelpaal om dienst te doen als vogel-eetplaats. Hij belemmert het uitzicht op de bloemenwei niet en mocht hij in de lente toch in de weg staan, dan verhuis ik hem alsnog naar de hoek tegen het huis.

uitzicht achtertuin
Laat de vogeltjes nu maar komen!

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft: de inheemse-bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, de potager met bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Een gedachte over “Het is weer boomfeestdag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s