Geplaatst in Bloemenweide

Half november en nog steeds bloemen in de wei

Het is half november en ik kan nog steeds zeggen dat ik een bloemenwei heb. Ik dacht dat alles wel dood zou zijn rond deze tijd, maar dat is zeker niet zo. Natuurlijk zijn er planten aan het afsterven, maar er zijn nog steeds bloemen die oneindig lijken te bloeien. Ook staan er veel groene pollen van tweejarigen te wachten op de volgende lente. Het ziet er in ieder geval nog lekker groen en bloeiend uit. 

kamille met smeltende dauw
De kamille blijft maar nieuwe bloemen maken. De bloemen zijn helemaal bedekt met halfbevroren dauw.

Zeker als het – zoals vanmorgen – een beetje heeft gevroren, dan ziet de tuin er geweldig uit. De doorbrekende zon doet de rijplaag smelten en er ontstaat vanzelf een mooi winters plaatje. Overal zie je glinsterende smeltende druppeltjes.

Bloemen en nachtvorst: hoe lang gaat dat goed?

Er staan bloemen die net begonnen zijn met bloeien, natuurlijk niet zo uitzinnig bloeiend als eind juni, maar nog steeds prachtig. Tegelijkertijd staan er planten die op hun eindje zijn. Ik ben benieuwd hoe lang dit goed gaat, nu de winter begint in te zetten en er steeds vaker nachtvorst is.

rijp op het gras en de planten
Voordat de zon doorbrak, snel even foto’s gemaakt van de rijp die zo mooi het gras en de planten bedekt.
rijp en dauw in de bloemenwei
En daar is de zon; het warmt best snel op en alle rijp verandert in dauw.

Klaver bloeit nog laat

klaver met rijp
Klaver met rijp; de zon is net doorgebroken.

Ook de klaver bloeit nog steeds. Fijn voor het enkele bestuivende insectje dat nog langskomt. Zo kunnen ze toch nog iets te eten vinden. Deze klaver is aan komen waaien, want die heb ik niet gezaaid. Hij is hoog en paars/roze, precies zoals ik hem het mooist vind!

Georganiseerde chaos in de bloemenwei

bloemenweide in november
Lekker wilde bloeiers worden nog even gekoesterd.

Het ziet er misschien wat chaotisch uit, maar ik ben zo blij met alles wat nog bloeit dat ik het gewoon even lekker laat gaan. Bij zo’n bloemenweide moet je sowieso niet van orde en netheid houden, want zo werkt het niet. Alles groeit en bloeit heerlijk door elkaar en over elkaar. De bodem blijft op die manier goed bedekt en vochtig. Ik heb dus ook niet hoeven sproeien in de zomer.

Late aanwaaier: Borage

borage (komkommerkruid) bloeit laat
Laatkomers; borage (komkommerkruid) is pas net begonnen

Deze borage heeft zich nogal laat uitgezaaid op de stenenhoop. De achterste bloeit volop en de voorste is net begonnen met bloeien. Hopelijk kunnen ze deze nachtvorst nog even verdragen en bloeien ze nog even door.

Nog steeds frambozen!

Je gelooft het bijna niet, maar er hangen nog steeds frambozen aan de Eindhovense struik. Ze worden wel steeds wateriger (of is dat de kou?), maar ze smaken nog heerlijk. In augustus plukte ik nog iedere dag een schaaltje, maar dat haal ik nu niet meer. Een paar per week, maar daar ben ik nog steeds erg blij mee.

frambozen in november
De eindeloze stroom frambozen

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s