Geplaatst in Tuin

Héél voorzichtig begint de lente

Het is half februari en het vriest nog steeds ’s nachts, maar toch zie ik al voortekenen van de lente. Een klein bosje Iris reticulata bloeit aan de voet van een struik vol knoppen. In de vijver ligt nog een dikke laag ijs, maar pal daarnaast staat de toverhazelaar op volle kracht te bloeien. Volgens mij snakken ze net zo naar de lente als ik.

De vorig jaar geplante toverhazelaar doet het echt goed. het struikje is nog klein, maar hij zit helemaal vol met geel/rode friemelbloemen.

20180216_13442660906294.jpg
Toverhazelaar (hamamelis)

IJs op de vijver

De toverhazelaar staat nog nèt in de zon, maar de vijver ligt in de winter helemaal in de schaduw. Daardoor ligt er al weken een dikke ijslaag op. De toplaag smelt overdag wel eens een beetje, maar dat vriest ’s nachts steeds weer op. Het ijs is op het diepste punt wel 3 cm dik, dus we kunnen schaatsen!

vijver met ijs
De vijver is een strakke ijsvlakte geworden, met hier en daar van die mooie luchtbellen.

Lieveheersbeestjes, overal in en om het huis

Op een zonnige dag als vandaag, komen er zelfs alweer wat insecten tevoorschijn zoals die lieveheersbeestje. In dit huis wonen (binnen en buiten) ontzettend veel lieveheersbeestjes. Je kunt geen raampje zomaar sluiten, want meestal zitten er wel een paar in de kieren van het kozijn. Het verbaast me dus niets dat het eerste insectje dat ik zie, een lieveheersbeestje is.

Lieveheersbeestje op de Vrouwenmantel (Alchemilla mollis).
Lieveheersbeestje op de Vrouwenmantel (Alchemilla mollis).

Echte volhouders

Sommige bloemen blijven maar bloeien, de hele winter door. In een veldje met saai uitgebloeid spul staat dan ineens één bloem. Ook als het sneeuwt, ook als het vriest. Ze staan er dan een beetje sip bij, maar zodra de zon doorbreekt stralen ze in hun eentje.

Zaaigoed komt nu al op

In het najaar heb ik allerlei zaden verspreid op de kale plekken waar eerst de coniferen stonden. De bodem was daar aardig uitgeput en daar houden deze bloemen van. Die zaden kwamen in het late najaar al een beetje op en staan te wachten op de lente.  Het is misschien nu nog niet veel, maar het ziet er al beter uit dan een kale zandvlakte. En ik ben zo benieuwd hoe dit eruit gaat zien! Deze zaden heb ik gebruikt

 

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft: de inheemse-bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, de potager met bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

2 gedachten over “Héél voorzichtig begint de lente

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s