Geplaatst in Dieren in de tuin, Voor- en zijtuin

Geen bijenhotel, maar een bijen-zandstrand

Bijenhotels heb ik al in de tuin, maar nog geen plek voor zandbijen. Deze solitaire bijtjes leggen hun eitjes in zand: ze graven een tunneltje met vertakkingen, om daar hun eitjes in te leggen. Het zand in de bodem hier is veel te fijn en stoffig; ik heb er dus iets voor gemaakt: een speciaal bijen-zandstrandje.

Het eerste idee: een cilinder met zand

Sand planter - copyright Grassroof Company
Copyright Grassroof Company

Het idee begon vorig jaar, toen ik  op tv een reportage zag van John Little van The Grassroof Company, die op allerlei manieren nestelplekken voor bijen maken. Hij had een cilinder gemaakt voor zandbijen. Een plaat met gaatjes tot een cirkel gebogen, ‘building sand’ erin en wat bijenplanten. Dat leek me wel een mooie activiteit voor de lente. Ik was al op zoek naar platen met gaatjes.

Geen cilinder maar een dijkje

Aangelegd nesteldijkje - Copyright bestuivers.nl
Aangelegd nesteldijkje – Copyright bestuivers.nl

Toen las ik vorige week een artikel Help de wilde bij, waarin werd geadviseerd om voor zandbijen nesteldijkjes en -wallen aan te leggen, omdat het zand warmer wordt op schuine oppervlakken op het zuiden, dan op vlakke ondergrond. Deze dijkjes mogen wel tot 50% begroeid worden voordat zandbijen er last van hebben.

Ik besloot een dergelijk schuin dijkje te maken, met speelzand: dat is zacht genoeg om mee te bewegen en stevig genoeg om een tunneltje in te maken.

De aanleg van het bijen-zandstrand

Grote kei

In de voortuin ligt een enorme kei die mooi op het zuiden ligt, dus die kan ik gebruiken als ‘ruggetje’ van het schuine dijkje. De planten ervoor zijn niet spectaculair: wat slierten van een maagdenpalm, een paardenbloem en wat onduidelijk kiemende plantjes van zaad dat ik heb rondgestrooid. Daar mag dus wel wat zand overheen. Onderaan leg ik een randje met keitjes neer, zodat het zand niet wegspoelt bij regen.

img011

Wilg voor zandbijen

Bijen moeten natuurlijk ook eten, dus heb ik opgezocht waar zandbijen op vliegen. De meeste soorten blijken op wilgen te vliegen. Zodra ze uit hun holletjes komen in maart, zoeken ze meteen voedsel. Wilgen bloeien lekker vroeg: februari / maart, dus dan is er altijd iets te eten voor ze. Deze heester staat naast de plek waar het zandstrandje moet komen.

Ik heb deze gekozen omdat hij een natuurlijk model heeft. De meeste wilgen zijn zo raar als hangboompje gekweekt. Deze heeft wel roze katjes, dus ik hoop maar dat de zandbijen dat ook mooi vinden.

Oh ja, er zijn katten

Het zand was gestort en ik had me even omgedraaid om iets te gaan pakken. Toen ik terugkwam was er al in gezeken door de poes. Grrrrr……

Jan kwam met het idee om er stenen over te verspreiden, zodat ze geen lekkere ‘zitplek’ hebben. Gewoon proberen maar. Nu is het dus meer een extra stenenhoop in plaats van een zandstrand, maar het kan even niet anders. Op het resultaat zal ik nog even moeten wachten: in september kun je pas tellen hoeveel zandbijen er gebruik van gemaakt hebben.

Aan de voet van het strandje heb ik nog wat geraniums geplant die nog in bakken zaten. De wortels snakten naar ruimte om te groeien en dat kan hier. Toe maar!

 

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft: de inheemse-bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, de potager met bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s