Geplaatst in Moestuin

Zaaitijd in de moestuin

Het is lente, dus ik kan eindelijk aan de slag in de potager (dat is een moestuin waar alles door elkaar staat). Ik heb een hekje gevlochten, compostaarde toegevoegd en gezaaid. De makkelijke-moestuinbakken en grote potten zijn erbij gezet omdat ik nog meer wil zaaien dan in eerste instantie was gepland. Nu is het water geven, hopen op zon en wachten.

Starten met een bijna lege Potager

In mijn vorige bericht over de Potager twijfelde ik of een aantal planten de droge zomer en winter wel hadden overleefd. Het bleek inderdaad zoals ik dacht: de beide kruisbessen waren gesneuveld. De blauwe bes bleek helemaal verkeerd te staan in de volle zon, dus die heeft een nieuw schaduwplekje gekregen in de achtertuin en met een bergje compost probeer ik een soort bosgrondje na te bootsen. Omdat het de bedoeling is om in de potager zoveel mogelijk combinatieteelt te doen met kruiden en groenten door elkaar, heb ik de lavendel, bieslook, thijm en salie laten staan. Daarnaast staan er nog een druif, een olijf en een honingbes. Verder is alles leeg (de enige plek in de tuin met kale grond).

img025-potager

Hekje van vlechtwerk

Met een bos oude takken heb ik een laag hekje gevlochten om de potager. De takken waren heel oud en droog en braken heel gemakkelijk, dus het was een voorzichtig werkje. Inmiddels heb ik er ook vers snoeihout doorheen geweven en dat gaat een stuk beter. Ik blijf dat doen als ik snoeihout heb en zo zal het hekje steeds voller worden.

Is de aarde van de grasbank rijk aan voeding of rijk aan gras?

Ik heb voor de bakken, potten en potager best veel aarde en compost nodig. Hier komt de grasbank van pas! Twee jaar geleden hebben we een groot deel van het grasveld afgeplagd, om er een bloemenwei in te kunnen zaaien. Van een deel van de plaggen heb ik een grasbank gemaakt. Dit ligt er nu zo lang, dat het gras hopelijk goed is gecomposteerd. Ik heb de aarde voor een deel eruit gespit en gebruikt als basis voor de potager en de potten. Hopelijk is het goede bodem met een rijke structuur, maar voor hetzelfde geld staat straks alles vol met gras. Het is een gokje, fingers crossed.

grasbank composteren
De grasbank is nu van een ruime 3-zitsbank gereduceerd tot een ruime fauteuil en mag lekker verder composteren.

Vroeg zaaien

Ik heb de vroege soorten gezaaid: wortel en bleekselderij. Er staat een prikkertje bij met de naam, hopend dat ik er niet per ongeluk iets anders neerzet of zaai. Verder moet de kale boel nog even zo blijven, in afwachting van alles wat later pas mag komen. Ook even duimen dat de poezen uit de buurt niet gaan graven en kakken.

Bonen in potten

Ik heb twee soorten bonenzaden gekocht: een vroege en een late soort. De vroege heb ik in een grote pot gezaaid. Daarin heb ik een soort wigwam gezet van bamboestokken waar ze tegenop kunnen groeien. Per stok heb ik drie zaden geplant, maar uiteindelijk mag er maar één overblijven. Hopelijk worden het niet alleen lekkere boontjes, maar ziet het er ook leuk met die wigwams!

De pot voor de late bonensoort staat al klaar, maar totdat deze gezaaid mogen worden heb ik er even sla ingezet. Van deze sla kun je steeds een paar blaadjes plukken terwijl het doorgroeit, dus dan blijft het een mooi compact kropje. Tegen de tijd dat de bonen erin gaan is het vast wel op en anders gaan ze in een andere bak.

20190410_1812141850197267953861268.jpg
UIt de composthoop kwamen vier uitgeschoten aardappelen tevoorschijn en een rode biet. Die heb ik maar in de bak rechtsonderin geplant. Ben benieuwd wat ze gaan doen.

Slakken zijn er nog niet, maar toch voorzorgsmaatregelen

Vorig jaar heb ik veel ruzie gehad met slakken over wie de sla mocht opeten, wat zij natuurlijk glansrijk hebben gewonnen. De enige list die wel werkte was de sla ophangen in een hangmandje. Dat heb ik nu voor de zekerheid ook maar gedaan.

Nog meer verticaal: aardbeien

De aardbeien die vorig jaar in de makkelijke moestuinbakken stonden, heb ik nu opgehangen. Dit heeft verschillende voordelen: De kale wand wordt nu ook lekker groen, je kunt er lekker makkelijk bij, de aardbeien hangen niet in de aarde dus blijven mooi schoon en het is lekker zonnig en warm tegen die wand dus dan worden de aardbeien lekker zoet. Ik zal ze wel regelmatig water moeten geven, want dat zal wel hard gaan in zo’n smalle bak.

20190410_1812002297936876424083884.jpg

Zaaien en wachten

Een deel van de zaden die ik heb gekocht kan voorgezaaid worden, dus alle vensterbanken staan vol met potjes en bakjes met kiemplantjes. Dit kan ik straks natuurlijk onmogelijk kwijt op dat kleine stukje potager, dus vrienden, familie en collega’s: jullie krijgen straks allemaal een tomatenplantje!

Deze twee soorten zijn speciaal: de ene vanwege zijn grillige pompoenachtige vorm, de ander vanwege zijn rijke smaak. Mijn verwachtingen zijn hooggespannen. Wordt vervolgd!

 

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft: de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, de potager met bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

2 gedachten over “Zaaitijd in de moestuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s