Geplaatst in Bloemenweide, Voor- en zijtuin

Meimaand Margrietenmaand

Het is mei en de bloemenweide wordt al lekker fleurig, met als blikvanger: Margrieten! Overal komen ze op in de bloemenwei, maar ook in de zijtuin en voortuin. Alles wat overhangt knip ik af en zo heb ik ook steeds een gezellig lentebosje op tafel.

Margrieten - copyright Astrid de BestMargrieten overal

De hele tuin staat er vol mee: bossen vol wit/gele margrieten die zelfs op  donkere dagen de hele tuin opfrissen. Eerdere jaren waren ze er ook, maar niet zo massaal als nu. Kennelijk kunnen ze goed tegen droogte en hebben ze het naar hun zin op de nog redelijk schrale grond.

Vorig jaar stond de hele tuin vol met Wede. Dat gaf een zonnig effect met al dat geel en het stond ook hoog: 1,5 meter. Nu staan er nog hier en daar wat bosjes, maar het is aanzienlijk minder dan vorig jaar.

Wat dit jaar ook enorm verspreid was over de tuin was Grijskruid. Leuk hoor, maar als het alles verdringt is het ineens niet meer zo’n fijn plantje. Hij blijkt het best in zijn element te zijn bij schrale grond en droogte, dus dat verklaart een hoop. Ik heb de opkomende plantjes overal uitgetrokken waar ze een dicht tapijtje van stekplantjes vormden. Het lijkt wel onkruid.

Look-a-like Margrieten

Nu staan overal Margrieten, maar de Kamille is ook al onderweg. Ze staan nu nog in knop, dus binnenkort is er nog meer wit/geel. Wat er ook staat – en ieder jaar een beetje meer – zijn madeliefjes. Ze begonnen in het gras, waar ik er steeds omheen maaide, maar ze zijn intussen naar de border gewandeld en daar breiden ze lekker uit. Schattig, zo naast hun grote voorbeeld.

Madeliefjes naast de margrieten

Zijtuin vol bloemen

In de zijtuin staan de margrieten te stralen in het middenstuk. In de andere borders beginnen ook planten te bloeien, maar je aandacht wordt toch getrokken naar die wit/gele margrieten.

Paadjes door de bloemen

Het is zo heerlijk om over de paadjes door de bloemenweide te wandelen. De bijen, hommels en vlinders zijn al lekker druk en er komen steeds meer bloemen in bloei.

margrieten langs het paadje

Variatie in bloemen

Vooral op de plekken waar veel soorten tegelijk bloeien zijn veel bestuivers druk. Mooi om naar te kijken, maar dat zware zoemen is ook fijn om te horen.

Kleuren op komst

Het begint al lekker hoog te groeien in de bloemenwei, soms al hoger dan een meter. De Bolderik  staat op het punt van uitkomen, de klaprozen zijn al bijna zover en de eerste korenbloemen  zijn al gespot. Dit mooie geel/witte uitzicht zal dus binnenkort veranderen in een kleurrijk spektakel. Zin in!

Nog een laatste blik op de zonnetjes. ♥

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s