Geplaatst in Moestuin

Oogst! Volop pruimen en frambozen

Het is oogsttijd! De nieuwe en de oude pruimenboom hangen vol en de frambozenstruik blijft ook maar nieuw fruit geven. Ik maak jam en eet elke dag een flinke portie. Kun je nagaan hoe groot de oogst was geweest als er geen droogte was geweest. 

Oud en ziek, maar vol met vruchten

De pruimenboom krijgt gele blaadjes
Gele blaadjes door de droogte, maar wel helemaal vol met pruimen

De oude zieke pruimenboom in de zijtuin heeft diepe barsten in de stam en elk jaar gaan er takken dood. Maar tegelijkertijd komen er elk jaar heel veel nieuwe scheuten en hangt hij steeds helemaal vol met heerlijk zoete gele pruimpjes. Een deel wordt opgegeten door vogels, wespen en ander vliegend spul, maar er blijft genoeg over voor mij.

Nieuwe boom, nieuwe oogst

Pruimenboom 'Reine Victoria'

De nieuwe grote pruimenboom is de grootste leverancier van pruimen: ik haalde er een lading van 4 kilo af en dat was nog maar de helft. De rest was gewoonweg nog niet rijp.

De andere drie pruimenbomen, de vijg, de peer- en de appelboom hebben allemaal te lijden gehad van de droogte. Hier en daar hangt een enkele vrucht, maar ze zijn zo goed als kaal gebleven dit jaar. Heel erg jammer, maar als je ziet hoeveel er van 1 boom komt, is het ook niet zo heel erg. Dit geeft me de kans om beter voor te bereiden voor volgend jaar: Ik moet heel veel jampotjes sparen!

Jam van eigen pruimen

20190810_1301281515461354180035372.jpgVan die 4 kg die ik geplukt had, heb ik jam gemaakt. Eigenlijk mag het de naam jam niet dragen, want ik doe er te weinig suiker in om zo te mogen heten. Maar ik vind zoete jam gewoon niet lekker en het hoeft bij mij geen jaar houdbaar te zijn, dus smokkel ik met de hoeveelheden. Zo krijg je een lekker vruchtensmeersel dat vooral naar fruit smaakt in plaats van naar suiker.

20190810_1329348846394791760983579.jpgRecept: 1 kg fruit ontpitten en in de pan al roerend laten sudderen. Doe er het sap van een halve limoen bij. In de tussentijd: kook de potjes en dekseltjes uit in kokend water. Als het fruit een kwartiertje heeft geprutteld en lekker gaar is: pureer dan of stamp met een stamper (dan blijft het wat grover). Doe er 250 gr. halfzoete jamsuiker bij en blijf 1 min. roeren. Doe de jam in de uitgekookte potjes, draai de deksel erop en laat het op zijn kop afkoelen. Lekker in de yoghurt!

Beschadigd fruit: feest voor insecten

Er valt veel uit de bomen op de grond. Je kunt ervan uitgaan dat alles wat de grond raakt, binnen 5 minuten wordt aangevreten door slakken en mieren. Pruimen zijn ook vaak al beschadigd als ze vallen, want in de boom eten vogels en insecten er ook flink van. Ik verzamel al het kapotte fruit en leg het op de tuintafel. Daar komen vliegen en wespen op af (die zitten dan dus niet bij mij), maar ook vlinders, zoals deze Gehakkelde Aurelia. Als het echt viezig wordt, gaat de hele portie op de composthoop.

Gehakkelde aurelia en vliegen op beschadigde pruimen
Een Gehakkelde Aurelia eet samen met wat vliegen van de beschadigde pruimen.

Oneindig veel frambozen

20190810_1121463291421212243012541.jpg

De frambozenstruik die ik heb meegenomen uit Eindhoven is fenomenaal: hij hangt helemaal vol zoals ieder jaar, en heeft ook veel nieuwe uitlopers gemaakt.  Hij komt overal rondom de moederplant op en ook die nieuwe takken zitten vol fruit. Hij moet goed opgebonden worden want hij hangt helemaal voorover, zwaar van het fruit.

Elke avond pluk ik een flinke portie frambozen van de struik, en zo te zien zal dat weer tot in november doorgaan, net zoals andere jaren.

Frambozen en pruimen, een flinke portie
Een gemiddelde dagelijkse portie. Dit eet ik als toetje, maar ik moet wel de grootte van mijn maaltijd aanpassen, anders krijg ik het nooit op

Tomaten: bijna rijp

De tomaten worden steeds groter, waardoor je de verschillende soorten beter kunt herkennen: de ovale Roma, de ronde St. Pierre Ratatouille, de grillige Marmande en de kleine Tiny Tim. De vruchten zijn erg zwaar, dus ik heb van lange stokken een wigwam gemaakt en de takken opgebonden. Hier en daar begint er al een rood te verkleuren, dus het is bijna zover dat ik kan proeven. Spannend!

Verschillende soorten tomaten hangen te rijpen

Er is er één waar ik echt naar uitkijk: de Yellow Pearshaped. Ik heb geen idee hoe groot ze moeten worden en hoe ze zouden moeten smaken, maar kijk nou toch eens wat een beauties het zijn! Nog even geduld…

Yellow pearshaped tomaten
Yellow Pearshaped tomaten: prachtig om te zien, maar hoe smaken ze?

 

 

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Een gedachte over “Oogst! Volop pruimen en frambozen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s