Geplaatst in Tuin, Voor- en zijtuin

Boom geplant: Zwarte Els fleurt saai stuk op

Het is december, dus de ideale tijd om bomen te planten. Afgelopen zomer merkten we dat het bij de vijver toch wat kaal is; naast een stuk met veel begroeiing is er ineens alleen nog maar straat en wat water. Daar moest dus iets groots geplant worden. Het was even zoeken naar een boom die niet al te groot wordt, goed is voor de vogels en ook nog inheems is (en mooi!). Maar het is gelukt, ze heet: Zwarte Els (is niet van lichte zeden) en heeft mooie kronkelige takken.

Het gedeelte bij de vijver is een vrij kaal stuk tuin, met alleen bestrating. Het contrast met de rest van de tuin is zó groot, dat ik daar in de zomer al heel veel potten had neergezet, maar dat was niet genoeg. Er moest een boom komen, en die kun je alleen in de winter planten, dus ik moest weer geduld hebben.

Uitzicht op de zijtuin; geen beplanting op de voorgrond; achterin veel groen.
Best kaal op de voorgrond. Tijd voor een mooie boom!

Na wat zoeken, keuren en schrappen, heb ik voor een zwarte els gekozen. Deze boom geeft prachtige elzenkatjes die de hele winter blijven hangen. Sijsjes zijn er dol op, dus ik hoop die deze winter ook een keer te mogen zien. Deze minivogeltjes hebben het zachtste tsjilpje dat je ooit hebt gehoord, zijn altijd in de winter in Nederland en zitten in groepjes in Elzenbomen.

20191214_1213565576152279184407925.jpg

De boom is op de gewenste plaats gezet en daarna van alle kanten bekeken. Is dit wel de goede plek? Moet hij niet gedraaid? En als je langsloopt, gaat dat wel goed? Na veel dubben en draaien is de plaats bepaald en de richting gekozen waarop hij komt te staan. Lekker midden in beeld: een echte eye catcher in de lege ruimte die er daar is.

Omdat het maar de vraag is of deze Els het kan volhouden in onze zandgrond, hebben we een diep en ruim gat gegraven en die volgestort met rijke potgrond. Hopelijk krijgt hij zo een betere start en kan hij in het voorjaar goed op gang komen.

Het plantgat wordt volgestort met potgrond
Het plantgat wordt volgestort met potgrond, zodat de Els een goede start kan maken.
Potgrond verdelen rondom de kluit
Goed alle potgrond rondom de kluit verdelen. Het laatste laagje voorzichtig met de voeten aanduwen

Een paal, compost en water erbij

Nadat de boom in de dikke laag potgrond is geplant, is de aarde voorzichtig met de voet aangeduwd. Er is ook een paal bij geslagen die de ergste beweging kan opvangen. Deze paal staat schuin, zodat hij niet het wortelgestel beschadigt. Daarna een dikke laag compost erop en een flinke gieter water.

de boom water geven
Na het planten, lekker veel compost erop en een flinke gieter water geven.

Het resultaat: een boom op een prominente plek

Waar het eerst heel leeg was, staat nu een kronkelige Els te pronken. Wat een leuk gezicht! Het is alsof ze er altijd al heeft gestaan. Daarachter zal ook nog een heester komen, maar dat kan ook later. Eerst maar even genieten van deze showstopper.

Bomen moeten in de weg staan

Vanuit het keukenraam is het ook een zeer aanwezige dame: Ze staat recht voor de vijver. Dat was nou net de bedoeling: als bomen een beetje in de weg staan, ga je er omheen kijken en wordt het uitzicht wat spannender. Als de Els wat verder is gegroeid en de onderste tak wat groter is, zal het uitzicht op het wateroppervlak weer vrij zijn. De boom blokkeert dan met haar grillige takken wel mooi het zicht naar het fietspad en de parkeerplaats. En hoe zal het eruitzien in de lente? Ik kan weer niet wachten.

 

uitzicht vanuit het keukenraam op de boom en vijver
Uitzicht vanuit het keukenraam: de boom staat midden in beeld te pronken met haar kronkeltakken.

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Een gedachte over “Boom geplant: Zwarte Els fleurt saai stuk op

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s