Het is een rare tijd: we moeten allemaal #thuisblijven. Dat hoeft niet te betekenen dat je alleen maar binnen moet zitten, het biedt ook een uitgelezen kans om lekker in je tuin bezig te gaan. Je kunt nu genieten van de opkomende lente, de zingende vogels en je bent ook lekker in beweging. Een mooi moment om de tuin “Lenteklaar” te maken!
Niet winterklaar maar lenteklaar
We kennen allemaal de aflevering van Van Kooten & De Bie, waarin Jacobse & Van Es bij een oud vrouwtje de tuin ‘winterklaar’ gingen maken, door neutronenkorrels te strooien tegen scheurgras. Hilarische onzin, maar minstens zo’n onzin is het begrip ‘winterklaar’ maken van een tuin. Juist in de winter zijn de uitgebloeide takken hard nodig: de vogels halen er zaden uit die je niet op het voerplankje kunt aanbieden. Ik heb elke winter zwermen puttertjes in de tuin, die de kaardebollen en theunisbloemen komen leegeten. Zeer welkome gasten, met hun mooie felle kleuren.

Een ander zou zeggen: “Nu is het weer netjes”, maar ik vind het nu erg kaal.
Opruimen in maart
In maart, als het weer lente wordt en alles begint uit te lopen, is het tijd voor de grote opruiming. Alle oude takken worden weggehaald en maken ruimte voor alles wat opkomt of uitloopt. Die takken worden hergebruikt: stevige takken dienen als steuntje, holle takken worden kortgeknipt en in het bijenhotel gelegd en de rest wordt gehakseld om waardevolle compost van te maken.
Vlinderstruiken snoeien
De vlinderstruiken mogen ook weer gesnoeid worden. Er staan verschillende soorten in de tuin, met ieder hun verschillende groeiwijze: de ene gaat met alle takken recht omhoog, de andere groeit breeduit, bijna als een Japans boompje. Ze worden allemaal niet al te kort gesnoeid, omdat ik ze echt als een booompje wil laten uitgroeien. Wel zorg ik dat er alleen stevige hoofdtakken overblijven die goede structuur bieden.

Hoe groter, hoe beter op deze plek.
De vlinderstruiken in de voortuin groeien niet erg hard. Ze hebben erg last gehad van de droogte de afgelopen jaren en hebben veel waterconcurrentie van de leilindes en de grote lindebomen in de straat. Maar toch, ze zijn er nog en doen hun best. Ook deze vlinderstruiken mogen lekker groot worden, dus ik dun ze wel uit, maar maak ze niet te kort. Hopelijk geeft het ze weer een lekkere boost om hard te groeien.
Weg met bruin, daar is groen
Voor bijna alles geldt: als je de dode takken weghaalt, zie je beter wat er aan jong groen aan het opkomen is. De hele sfeer in de tuin verandert, doordat je het groen beter ziet.
Vroege bloeiers
Als je door de tuin loopt en goed rondkijkt, word je niet alleen verrast door wat er al bloeit, maar je ziet ook wat er allemaal nog aankomt. De schattige blauwe bloemetjes op de foto hieronder waren het eerste teken van leven in het kale grasveld toen ik hier kwam wonen. Het was een klein polletje bloemetjes, verdwaald aan de rand van het gras. Ik heb het laten gaan en nu, na 3 jaar is het een strook geworden van een volle meter vroeg lentegeluk. Linksboven zie je het blad van een klaproos en rechts de bladeren van vingerhoedskruid. Wat zal dat er weer mooi uitzien over een paar weken!

De volgende stap: hakselen
Na al dat snoeiwerk ligt de composthoop helemaal vol met takken die klaarliggen om gehakseld te worden. Zoals je ziet is de composthoop bijna leeg, dus het zal een mooie aanvulling worden om weer waardevolle compost van te maken. Die kan ik weer gebruiken om de arme, zanderige bodem te verbeteren. In het begin vond ik het nog best ingewikkeld, zo’n composthoop. Maar nu ik de basisprincipes ken, is het echt eenvoudig geworden: wissel een laag groenafval af met een laag bruin afval (bladeren e.d.) en houd de hoop redelijk vochtig. Meer hoef je niet te doen en je hebt er enorm profijt van. En zo wordt het elk jaar beter.


In de dode takken die klaarliggen voor het hakselen zitten nog heel veel insecten verstopt. Dat wordt dus wel even goed checken voordat ze in de hakselaar gaan, want deze lieveheersbeestjes kan ik komende zomer goed gebruiken tegen de luizen. Ik zal de takken eerst even moeten uitkloppen boven de kruiwagen en grondig inspecteren.
Nestmateriaal voor bijen
De takken die hol zijn van binnen, zoals kaardebollen en teunisbloemen kunnen gebruikt worden als nestmateriaal voor in het bijenhotel. Vorig jaar heb ik dat voor het eerst geprobeerd en het was een groot succes: heel veel ‘buisjes’ waren gevuld. Hoe dat in zijn werk gaat, leg ik volgende keer uit. Nu even lekker binnen #thuisblijven met een kopje thee.

Het is inderdaad weer het moment om er in te vliegen. Ik moet door omstandigheden nog een weekje wachten, maar vaanf volgend week-end zit ik gegarandeerd in mijn tuin.
Geniet van het tijdsverdrijf (want bezig zijn in de tuin, dat is niet werken, dat is genieten)
LikeLike