Geplaatst in Bloemenweide, Moestuin, Tuin

Heerlijk. Lekker veel regen!

Ik weet het, iedereen baalt van de vele regen dit voorjaar. Maar ik niet. Ik ben zó blij dat er eindelijk een fatsoenlijke hoeveelheid regen valt na drie extreem droge jaren. De natuur èn de tuin zijn er zo blij mee.

Regen zorgt voor groei

De afgelopen jaren was alles hier zó droog op de hoge zandgronden, dat de planten en bomen er echt onder hebben geleden. Bomen werden schriel, het gras had kale plekken en op sommige plekken kwam er weinig meer op. De bodem werd stuifzand en daar hielp ook sproeien niet voldoende tegen. Doordat er de afgelopen maanden veel regen is gevallen is alles echt lekker opgeknapt en je ziet het helemaal bijtrekken.

De bloemenwei begint al lekker op te komen met veel Margrieten, Akelei, Judaspenning en Gewone Ossentong.

Zoeken naar paadjes

Op sommige plekken komt er zoveel groen op, dat het paadje dat er doorheen loopt niet eens meer zichtbaar is. Op de foto hieronder zie je nog nèt wat stenen, maar het is al zo dichtbegroeid dat je er eigenlijk niet meer goed doorheen kunt lopen. Zelfs de Akelei is nu al een meter hoog en de bolderik is bijna net zo groot.

Het Flintstone-paadje is bijna dichtgegroeid.

Bloemenwei loopt uit

Na zo’n regenbui is het altijd fijn om even een rondje door de tuin te maken. De frisheid hangt nog in de lucht en de intense groene kleur maakt dat je je ogen uitkijkt. En het fijne is: alle beestjes komen tevoorschijn. De insecten kruipen weer uit hun schuilplaatsjes en de vogels vliegen af en aan naar hun nestjes. Het is inmiddels een zelfstandige habitat waar ikzelf een beetje te gast ben.

Na de regen is alles fris en lekker groen. Ook de heesters en bomen zitten dik in het blad.

Zelfs de slechtste bodem knapt op

In de zijtuin was de bodem er het slechtst aan toe. De grond was daar helemaal uitgeput doordat er bomen en coniferen hadden gestaan. Stuifzand, zonder vocht of bodemstructuur. Na een aantal keren de bodem verbeteren ging het al wat beter, maar de droogte van de afgelopen jaren heeft niet geholpen. Het bleef een lastige plek waar weinig wilde groeien.
En nu: Het is lekker weelderig en begint ook goed hoog te worden. Zou het dit jaar dan eindelijk goed groeien daar?

In de zijtuin moet je ook al een beetje slingeren over de paadjes.

Goed moment voor deze natte periode

Het komt heel goed uit dat het de afgelopen tijd zo heeft geregend, want ik heb in de herfst het gras opnieuw ingezaaid en dat groeit nu goed uit. Ook heb ik in de winter weer een aantal bomen geplant. Deze moeten het eerste jaar echt wat extra water hebben, dus deze regen bespaart mij heel wat heen-en-weer loopjes naar de regentonnen en waterteilen. Die zijn nu allemaal goed gevuld en worden vaak gebruikt om de potten water te geven.

Zelfs in de potten loopt deze heester enorm uit. En de teil zit goed vol, dus water genoeg!

Ook minder leuke dingen

Natuurlijk is het niet alleen maar leuk, al die regen. Ik wil onderhand ook wel een keer lekker in de zon zitten. Maar wat ook meekomt met al dat vocht: slakken. Het zijn er heeeel erg veel dit jaar. In de bloemenwei en in de tuin vind ik het geen probleem, maar in mijn moestuintje is het een slagveld. De tomaten worden een beetje aangevreten, maar de bleekselderij en courgettes moeten het echt ontgelden. In één nacht was de bleekselderij weg en van mijn liefdevol ingezaaide en opgekweekte courgetteplanten vol bloemknoppen, is alleen nog een kort stompje over. Snik.
Tegen beter weten in, haal ik uit de moestuin de slakken weg en verplaats ze naar de composthoop. Daar kunnen ze eten wat ze maar willen.

Dit was een mooie courgetteplant. Nu is er nog een restje van een steeltje over.

Tomatenplantjes en bleekselderij in emmertjes

De overgebleven stekken van tomaten en bleekselderij heb ik in zinken emmertjes gezet bij het terras waar niet zoveel slakken zitten. Hopelijk blijven ze er nu af en kunnen de plantjes goed groeien.

Lees meer:

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Een gedachte over “Heerlijk. Lekker veel regen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s