Geplaatst in Dieren in de tuin, Voor- en zijtuin

Een zoemende heg

Alle uitlopende takken van de heg staan in bloei met hele kleine gele bloemetjes. De hommels en bijen zijn er gek op! Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat hoor je het zware zoemen van alle bestuivende insecten die erin rondvliegen. En je kunt er lekker met je neus op zitten, dat vinden ze helemaal niet erg.

Een groene heg met een gele kraag

De heg van de zijtuin is vorig jaar lekker uitgeschoten. Om het zicht op de aangrenzende parkeerplaats weg te nemen, heb ik de takken omhoog laten uitgroeien. Ik wist niet welke soort het was, maar een speurtocht leidt naar een Berberis stenophylla. Juist aan de uitlopende takken komen de bloemetjes, dus ik heb een groene heg met een gele kraag. Dit jaar wil ik hem verder omhoog laten groeien, dus volgend jaar zal het weer een bijen- en hommelfeest opleveren.

honingbij
Een honingbij gaat de bloemetjes een-voor-een af.

17 meter zoemende struik

Als je op het bankje zit voor de heg, zit je midden tussen het gezoem en gebrom van de bijen en hommels, alleen zit je er wel met je rug naartoe. Even omdraaien dus, en dan zit je er met je neus bovenop. Geweldig! Ze storen zich niet aan mij, want ze hebben het veel te druk.

aardhommel
Een aardhommel verzamelt lekker veel stuifmeel; zie de klompjes aan zijn achterpoten.
20180418_1906121527978046.jpg
Rechts op de foto zie je nog net het bankje waar je lekker dichtbij naar de bijen en hommels kunt kijken.

Filmpje van de bijen en hommels in de heg

Ik heb geprobeerd het geluid van het zoemen te vangen in een filmpje, maar dat is maar een klein beetje gelukt. Je kunt ook maar een beetje zien dat er bijen en hommels rondvliegen. (en sorry voor de onhandige geluiden van mijn handen). Enfin.

Maar welke hommel was dat nou?

Ik probeer uit alle macht te determineren, met zoekkaartjes en boekjes in de hand. Tot nu toe ben ik op 3 soorten hommels en op honingbijen uitgekomen. Ik zie ook veel solitaire bijen, maar die kan ik nog niet benoemen, daar moet ik dus nog even aan werken.

img013

berberis stenophylla
De heg wordt al lekker hoog. Nog een klein stukje erbij en hij komt tot aan de leilinden.

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

3 gedachten over “Een zoemende heg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s