Geplaatst in Bloemenweide, Tuin

Sommige bloemen veranderen gedurende de dag

Er is elke dag weer iets nieuws te zien in de tuin, maar zelfs gedurende de dag zie je veranderingen. Aan de blauwe bloemen van de Cichorei kun je bijna aflezen hoe laat het is en ook de Teunisbloemen zie je reageren op het tijdstip van de dag. En de bestuivers pakken hun kansen op de momenten dat die bloemen op hun best zijn.

Toen ik jaren geleden voor het eerst een Cichorei zag staan, hoopte ik dat ik die ooit in mijn tuin zou hebben. Toen ik de bloemenwei ging inzaaien was ik blij te zien dat ze in het inheemse zadenmengsel van De Cruydt Hoeck zaten, maar nog groter was mijn blijdschap toen de Cichorei daadwerkelijk in de tuin opkwam en zich daar jaar-op-jaar verder verspreidde.

Hoe langer je planten in de tuin hebt, hoe beter je ze leert kennen en tot mijn verrassing bleek de Cichorei een heel dynamische plant te zijn waarvan de bloemen elke dag een hele nieuwe cyclus hebben.

Elk moment van de dag ziet de Cichorei er anders uit.

De veranderende bloemen van de Cichorei

Het begint ’s morgens, dan staan de bloemetjes in diepblauwe kleur rechtop en zie je de bijen er al ongeduldig omheen vliegen, wachtend tot ze erbij kunnen. Gedurende de ochtend gaan de bloemen wijd open en lijken het knalblauwe sterren, die continu bezocht worden door bijen, hommels en zweefvliegen. Aan het einde van de middag worden de uiteinden steeds fletser en sluit de bloem zich langzaam. De laatste bijtjes proberen dan toch nog om tussen de dichte bloemblaadjes te kruipen. ’s Avonds zijn er alleen nog uitgedroogde bruine toefjes over en kun je bijna niet geloven dat hier een paar uur geleden nog van die stralende blauwe bloemen aan zaten. Gelukkig zit de Cichorei altijd vol knoppen, dus de volgende dag komt er weer een nieuwe lichting aan.

’s Morgens is de Cichorei op zijn mooist, zeker met het geel de Teunisbloemen.

Teunisbloemen lijken nachtlampjes

Bij Teunisbloemen werkt het precies andersom: zij bloeien in de avond en nacht. Als je ’s avonds na 21:00 uur een rondje loopt door de tuin, dan zie je de bloemen gewoon voor je neus openspringen. Ze zijn zó fel geel in de schemer, dat het net lijkt of er allemaal tuinlampjes aangaan in de tuin. De grote Teunisbloemen hebben heel lange plakkerige stuifmeeldraden en je ziet de late bijen en hommels dan alsmaar poetsen om een beetje schoon te worden en soms met enorme slierten aan hun lijfje wegvliegen.

Teunisbloemen
Dit is een middelste Teunisbloem. Deze foto lijkt overdag genomen, maar het is echt na 22:00 uur.

De Teunisbloem is vooral goed voor de nachtvlinders. Daar zijn er ook veel meer van in Nederland dan dagvlinders en het gaat ook met hen niet lekker, dus ze kunnen wel een goed gedekt tafeltje gebruiken. In de ochtend staan de bloemen van de avond ervoor nog wel een tijdje open, maar gedurende de dag worden dit slappe flodders. In de kroon staat altijd weer een nieuwe tros knoppen klaar, dus diezelfde avond gaan er weer nieuwe Teunisbloemen open.

Ook overdag kun je genieten van het felle geel van de grote Teunisbloemen.

Ook in de winter genieten

Het is nu het zomer is misschien lastig voor te stellen, maar de Cichorei en Teunisbloemen zijn ook in de winter aanwinsten voor de (kale) tuin. Niet alleen geven ze een mooi silhouet en hoogte aan de wintertuin, maar het zijn ook echte vogellokkers. Doordat ik in de winter deze uitgebloeide bloemen laat staan heb ik elk jaar hele groepen met puttertjes die dagelijks de zaaddozen komen openpeuteren om het zaad te eten. Dat eten ze nog liever dan het vogelvoer dat ik ophang.
Dus: wil je vogels in de tuin, zaai dan (inheemse) bloemen!

Uitgebloeide Teunisbloemen in de winter.
Je kunt goed zien welke delen al zijn opengepeuterd door de puttertjes.

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s