Geplaatst in Tuin, Voor- en zijtuin

Boomfeestdag! Nieuwe bomen, nieuwe dromen

Er moest een boom komen die in de zomer een gefilterde schaduwplek geeft. En er waren nog open plekken in de voor- en zijtuin die wel wat hoogte konden gebruiken. Kortom: Ik heb weer wat bomen gekocht en geplant. En ik heb ook een listig plan bedacht om ze voorsprong te geven in de droge arme grond.

Ik merkte in de zomer dat er precies geen schaduw is op de plek waar ik graag zit. Daardoor sleepte ik mijn stoel steeds naar een gek hoekje onder een struik of propte de stoel op een paadje waar wèl schaduw was. Niet echt handig. Er moest dus een hoge en brede boom komen om lekker onder te zitten. Aangezien de achtertuin een boomgaard moet worden, dacht ik aan een fruitboom; misschien een appel?

Nu het planttijd is, ben ik naar een kweker gegaan en daar trof ik heel veel bomen, maar die zagen er toch anders uit dan ik in gedachten had. In plaats van fors en breed, waren ze heel hoog en dun. Als je íets leert in de tuin, dan is het wel ‘accepteren’. Mijn wens moest dus bijgesteld en ter plekke heb ik mijn verlies genomen en de hoogste dunne appelboom uitgekozen die erbij stond. Het is een Karmijn de Sonnaville: een zelfbestuivend Nederlands ras dat een frisrood appeltje geeft dat heel geschikt is voor appeltaart en sap!

In de zijtuin de hoogte in

Ook in de zijtuin moesten nog een paar hogere bomen komen omdat het daar op dit moment vooral laagbegroeid is. Voor die plek heb ik een krentenboompje uitgekozen, omdat dat een makkelijk boompje is die niet veeleisend is qua bodem en een leuke witte bloesem geeft in het voorjaar.
Voor de voortuin heb ik een sierappeltje ‘Prof. Sprenger’ gekozen. Hij hing bij de kweker eind november nog helemaal vol met mini-appeltjes, dus daar zal ik de vogels een groot plezier mee doen. De eerste merel is al gespot die een appeltje kwam halen.

Impulsaankoop: een kakiboom

Lopend naar de kassa kwam ik voorbij een prachtige breed vertakte kaki (Diospyros) en die kon ik niet laten staan. Dit was de perfecte boom voor mijn schaduwplekje! De duurste van allemaal, maar ook de hoogste en breedste! Deze knapperd kon ik niet weerstaan en zo belandde hij op de bestellijst. Achteraf gezien was ik het meest blij met deze impulsaankoop. Ik wist helemaal niet dat kaki in Nederland kon groeien. Nu staat hij tussen de oude fruitrassen in de inheemse bloemenwei als een mooie, vreemde eend in de bijt. Maar hij staat enorm te shinen en ik denk alleen maar aan het stoeltje dat ik eronder kan zetten in de zomer.
De appel die ik eerder voor die plek had uitgekozen verhuist naar de zijtuin, want daar is nog plek zat.

Op de foto zie je hoe hoog deze kaki al is: zeker 4 meter. Dat is nog eens een goed begin. Ook voor de vogels is het fijn om veel hoge bomen te hebben. Zo kunnen ze snel een veilig plekje in de tuin vinden. Hoe meer hoogte, hoe meer vogels.

Bomen planten in droge arme grond

De afgelopen jaren was het erg droog in de tuin. Hoewel ik al veel heb gedaan aan bodemverbetering, blijft dat toch beperkt tot de toplaag. Je merkt daar in de diepere bodemlagen nog niet veel van en juist in die diepere laag moeten bomen wortelen. Daarom krijgen de nieuwe bomen allemaal goede plantgrond of bodemverbeteraar mee. Omdat het zo droog was heb ik het afgelopen jaar een nieuw idee getest met alle planten die de grond in gingen: op de bodem van het plantgat legde ik een laag karton om de goede grond en het vocht beter vast te houden. Bij de heesters en vaste planten werkte dat goed, dus dat heb ik nu bij de nieuwe bomen ook gedaan. Nu maar hopen dat het helpt. Fingers crossed…

Over de droge arme zandgrond:

Over eerder geplante bomen:

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

2 gedachten over “Boomfeestdag! Nieuwe bomen, nieuwe dromen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s