Geplaatst in Tuin

Hoe verwijder je de deksel van een wijnvat of regenton?

Als je een wijnvat wilt gebruiken als regenton, moet je de deksel eruit zien te krijgen. Die zit natuurlijk hartstikke stevig vast, omdat er geen wijn uit mag lekken. Als je de juiste tools hebt en je weet wat je moet doen, is het een peulenschilletje. Hier een beschrijving hoe je te werk gaat: hoe maak je van een wijnvat een regenton?

Regenton kopen of wijnvat kopen?

Als eerste: je kunt het je natuurlijk ook veel makkelijker maken en direct een regenton kopen waarvan de deksel al los is gehaald. Die zijn een stukje duurder, maar dan hebben ze het werk al voor je gedaan. Je kunt dan kiezen of je een donkere of opgeschuurde ton wilt, al dan niet met een kraantje.

Ik heb een echt gebruikt wijnvat gekocht, waar de rode wijn nog uitdruppelde. Gewoon, omdat ik dat mooi vond. Hij is echt verweerd, en zelfs de wilgentenen banden onder en boven zaten er nog omheen. Hoe die deksel er ook alweer uit moest was nog even een puzzel. Hieronder staat beschreven hoe het moet.

Benodigdheden:

 • Voor het losmaken van de banden:
  • Hamer
  • Nijptang
  • Stevige beitel – ik heb een steenbeitel gebruikt
 • Voor het latje op de deksel:
  • houten lat – ik heb hardhout gekozen
  • schroefboormachine
  • schroeven

Stap 1: Verwijder de nagels

Verwijder de nagels in de bovenste 3 banden. Deze zitten aan twee kanten van de ton in de band geslagen en herken je als streepje. Tik ertegen van verschillende kanten met de beitel en hamer, en trek ze er dan uit met een nijptang. De nagels zijn kort en dik en zitten er stevig ingeslagen.

Stap 2: Tik de 3e band los

Begin met de 3e band van boven. Tik met de beitel van onderaf tegen de band, terwijl je om de ton heen loopt. Geef steeds korte tikjes, zodat de band gelijkmatig los komt. Als hij los zit: laat deze band om de ton zitten!

Stap 3: Tik de 2e band los

Tik de tweede band van boven op dezelfde manier los. Als hij los is: haal deze band eraf. (Onthoud wel dat dit de 2e band was, zodat je straks de goede band terug kan zetten op de juiste plek).

Stap 4: Tik de 1e band los

Tik nu de bovenste band van de ton los en haal ook deze band eraf. Let op: de duigen staan nu los. Zorg dat de 3e band eromheen blijft, anders krijg je een ‘bloem’ van duigen en krijg je hem niet meer terug in model.

Stap 5: Haal de deksel los

Wiebel en wrik een beetje met de beitel tussen de duigen en de deksel, om wat ruimte te maken aan een kant. Als je meer ruimte nodig hebt, tik de 3e band dan voorzichtig iets verder omhoog. De duigen kunnen dan wat verder naar buiten. Tik nu voorzichtig met de hamer op de deksel zodat hij in de ton valt. (Echte tonneliers hebben een mooi gereedschap waarmee ze de deksel opvangen. )

Haal de deksel los

Stap 6: Haal de deksel uit de ton

Leg de ton voorzichtig op zijn kant. Je kunt de deksel er nu makkelijk uit pakken. Zet daarna de ton weer rechtop.

De ton op zijn kant: de deksel kan eruit

Stap 7, 8 en 9: Zet de banden weer vast

Zet de banden weer vast om de ton

Tik de derde band weer rondom naar beneden. Zorg dat het sluitstuk van de band weer op dezelfde plek zit. Zo past hij het best.
Doe de bovenste band weer terug om de ton en tik hem rondom weer naar beneden zodat hij weer op dezelfde plek zit.
Zet de tweede band terug en tik hem op zijn plek.
(de volgorde in het plaatje is niet goed)

Stap 10: sla de nagels weer in

Als de nagels nog goed zijn, sla ze dan weer in de ton. Dat geeft meer stevigheid en zorgt dat de banden goed in de duigen zitten.

Stap 11: Maak een latje op de deksel

Schroef een latje op de deksel. Dit houdt de dekselplankjes bij elkaar en het is handig om vast te houden. Zorg dat elk plankje vastgeschroefd wordt aan de dwarse lat.

Schroef een dwarse lat op de deksel

Stap 12: Spoel de ton schoon

Vergeet niet om je wijnvat goed te schrobben met een borstel en flink uit te spoelen met water. Je zult zien dat er nog best wat rode wijn en bezinksel in zit. Als de ton op zijn plek staat, sproei de buitenkant dan ook even af. Hierdoor zetten de duigen wat uit, waardoor hij waterdicht wordt. Door droogte krimpt hout, waardoor hij kan gaan lekken. Zorg dus altijd voor een laagje water in de ton. Geen zorgen als hij een beetje lekt, het uitzetten van het hout heeft wat tijd nodig.
Bij vorst: zorg dat de ton leeg is: ijs duwt de ton kapot. Onherstelbaar!

Zet de ton op blokken of balken, dan gaat hij langer mee.

(Bijna) klaar!

Voor een eenvoudige toepassing ben je nu klaar: zet de ton onder de afwateringsklep: zet de deksel er schuin op zodat het water in de ton zal lopen en laat de regen maar komen! Je kunt het water er makkelijk uitscheppen met een gieter of emmer.

Extra stap: mooie toe- en afvoer

Invoer en afvoer

Als je wilt zorgen dat alle water uit de afwateringsklep direct in de ton belandt, kun je een trechter gebruiken.

Boor met een gatenzaag een cirkel in de deksel en plaats hier een trechter in. Doordat de deksel nu helemaal afsluit, heb je ook geen last van muggen ;-).

Je kunt ook een kraantje plaatsen (te koop bij tuincentra en bouwmarkten), zodat je makkelijker je gieter kunt vullen. Zet de ton dan op een verhoging. Controleer de diameter van het kraantje en boor een gat in de juiste maat en op de juiste hoogte. De stop die al in het wijnvat zit is hiervoor te hoog, dus is niet goed bruikbaar.

Bonustip: regenwater voor kamerplanten

Gebruik het opgevangen regenwater ook voor je kamerplanten. Ze doen het er veel beter op dan op kraanwater. Laat vooral in de winter even op kamertemperatuur komen (of eigenlijk: het hele jaar). En sproei ze er ook mee. Je zult ze allemaal zien stralen!

Gebruik regenwater voor kamerplanten

Deze regenton is de laatste van alle afgekoppelde regenpijpen. Ik heb nu op allevier de punten rondom het huis de regenpijpen afgekoppeld. Deze regenton krijgt nog een pijpje bovenin, waardoor overtallig water in de goot terechtkomt naar de vijver.
En nu nog regen! Een schaars goed de laatste jaren.

Het is duurzaam en praktisch, maar zo’n regenton ziet er ook heel gezellig uit!

Update:

We hebben een gat in de deksel gemaakt, zodat de trechter er nu recht in staat. Hierdoor kan de deksel recht op de ton liggen, waardoor hij mooi afgesloten is.

Ook hebben we hoog in de ton een gat gemaakt en er een koperen buisje doorheen gemaakt dat het water direct naar beneden leidt in de afwateringsgoot. (De opening even afkitten aan de binnenkant).

Zo kan ik met een gieter water pakken uit de ton en zodra er ‘teveel’ water valt, wordt het via de goot naar de vijver geleid.

Lees meer over afwateren:

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s