Geplaatst in Bloemenweide, Dieren in de tuin, Mediterraan stukje, Tuin

Sssst, slapende bijen en hommels

Als je ’s avonds goed kijkt in de tuin, dan zie je ze: de slapende hommels en bijen. Ze hangen onder een bloem, doodstil in diepe rust. Niet storen dus!

Je ziet het pas als je het door hebt

Je moet even weten hoe je ze kunt herkennen, maar als je het eenmaal hebt gezien dan zie je ze overal in de tuin: slapende bijen en hommels. Als je in de avond een wandelingetje maakt door de tuin zo rond een uur of negen, zie je ze her en der hangen: kleine wollige bolletjes in diepe slaap.

hommel slaapt onder bloem van peen
Deze hommel hangt te slapen onder een bloem van peen.

Ze slapen waar ze eten

Ze vallen in slaap op de planten waar ze overdag op vliegen: lavendel, marjoraan, de vlinderstruik, de kaardebol, verschillende distels en wat minder bij peen. In het filmpje zie je een hele serie slapende bijtjes.

Hoe zie je dat hommels slapen?

Een slapende hommel herken je aan de naar voren hangende antennes. Hij hangt meestal aan de onderkant van een bloem, en de vleugels zijn strak naar achteren gesloten. Ik las dat bijen zich vastklemmen met hun kaken en ik vermoed dat hommels dat ook doen (ik kon het niet helemaal goed zien).

Aatdhommel slaapt op lavendel
Deze aardhommel hangt lekker te slapen aan de lavendel.

img021-1000

Bijen slapen ook in bloemen

Honingbijen slapen ook; de bijen in de buitendienst hebben een ander ritme dan die in de kast, maar uiteindelijk slapen ze ongeveer even veel. Solitaire bijen slapen ook in bloemen, maar hoe, wanneer en in welk gezelschap verschilt per soort. (meer lezen? Slaapgedrag en slaapgezelschappen van solitaire bijen).

wilde bij slaapt op lavendel
Pluimvoetbij vliegt veel op cichorei, maar slaapt hangend aan een lavendeltak.

Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd

De hommel op de foto hieronder hing niet onder de bloem, maar lag breeduit over het bloemkopje van de marjoraan. Wie wil er nou niet een bedje van bloemetjes?

Deze hommel is meer van de Fakir-soort. Hij hangt heel voorzichtig aan de stekelige kaardebol. Een spijkerbedje is er niets bij.

Aardhommel slaapt op kaardebol

Grote jongens, grote bedjes

Deze knoert van een Aardhommel hing onder een tros van de vlinderstruik. Er vloog per ongeluk een klein bijtje tegenaan, waardoor hij geïrriteerd een pootje uitstak en de vleugels wat spande. Nog geen 3 seconden later was hij weer in slaap.

Meer over bijen en het bijenhotel in de tuin:

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Plaats een reactie