Geplaatst in Moestuin, Tuin

De eerste eigen pruimen(jam) en Brabantse frambozen

De zielige pruimenboom die in de zijtuin staat is wel ziek, maar hij draagt een hele lading pruimen. Waarschijnlijk heeft de boom een soort fruitboomkanker: hij scheurt op een aantal plekken en hij gomt hier en daar. Maar tegelijkertijd maakt hij veel nieuwe takken aan en draagt hij een hele berg fruit. Het zijn kleine gele pruimen die heerlijk zoet zijn.

pruimen aan de boom
De takken buigen helemaal door van alle pruimen aan de boom

De meeste pruimen vallen op de grond of worden aan de boom al opgegeten door wespen en andere beestjes. Geen probleem, want er zijn er genoeg over. Ik heb een flinke kom geplukt van ongeveer 1 kilo. Ook al zijn ze soms nog wat hard, toch zijn ze al lekker zoet.

Ik heb een flinke kom met pruimen geplukt
Een flinke kom met pruimen

Ongeveer de helft van de geplukte pruimen was rijp genoeg om jam van te maken. De eerste jam die als extra labeltje “uit eigen tuin!” heeft gekregen. (Onderaan de pagina het recept voor zelfgemaakte jam)

Jam uit eigen tuin
Deze jam heeft als eerste de sticker “uit eigen tuin!” gekregen
Groene pruimen mogen afrijpen met een banaan
De pruimen die toch nog te groen waren mogen nog even verder rijpen, met behulp van een banaan.

Brabantse frambozen

De eerste plant die in Renkum de grond in ging, was de frambozenstruik uit Eindhoven. Met veel liefde en zorg is deze struik meeverhuisd en weer geplant, want hij geeft zo ontzettend veel frambozen. In het voorjaar geeft hij vruchten op het oude hout en in de zomer begint de 2e ronde op de nieuwe takken. Tot ver in november draagt hij fruit.

Frambozen aan de struik
Heerlijke frambozen van de Brabantse struik
Elke dag pluk ik zo'n schaaltje frambozen
Elke dag pluk ik wel zo’n schaaltje van de frambozenstruik.

Niet alles is een succesverhaal

De twee struiken blauwe bessen doen het niet zo best. De ene heeft mooi blad, maar heeft maar 2 mini-besjes. De andere struik is bijna helemaal kaal en heeft 1 nòg kleiner besje. Ik heb altijd bessenstruiken gehad en het is me nog nooit gelukt om een fatsoenlijke struik te krijgen met een normale hoeveelheid fruit. Stom…

Twee kleine besjes
Twee zielige besjes is de hele opbrengst. Ze zijn nog zuur ook.

Er is hoop op nog meer fruit

De vijgenboom waarvan gezegd werd dat er niets meer aan zou komen, zit helemaal vol met vijgen. Ze zijn nog niet rijp, dus ik moet nog even geduld hebben. Ik heb nu al zin om daar vijgen/walnotenjam van te maken.

vijgen aan de boom
De vijgen zijn al lekker groot, ze moeten alleen nog rijpen.

Recept van mijn pruimenjam

Ik doe vrij weinig suiker in de jam. Daardoor is de jam niet 1 jaar houdbaar, maar veel korter. Ik hou niet van mierzoete jam en eet het regelmatig, dus voor mij hoeft het niet zo lang bewaard te worden. Vandaar dat er zo weinig suiker in het recept staat.

500 gr. pruimen
1/4 citroen
125 gr. halfzoete inmaaksuiker
2 of 3 uitgekookte glazen jampotten

Haal de schillen van de pruimen en ontpit ze. Kook de geschilde vruchten met het citroensap en stamp ze fijn met een stamper. Als het fruit even heeft gekookt, roer dan het suiker erdoor en blijf 1 minuut roeren tijdens het koken. Doe de jam in uitgekookte glazen potten, draai de deksel erop en zet ze op hun kop.  Na het afkoelen draai je ze om en zijn ze luchtdicht. Eet smakelijk!

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

2 gedachten over “De eerste eigen pruimen(jam) en Brabantse frambozen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s