Geplaatst in Bloemenweide

Andere bloemen dan vorig jaar

De bloemenwei staat helemaal vol: overal bloemen, en daardoor ook veel bijen, hommels en vlinders. Maar er is wel een verschil met vorig jaar: er staan nu allemaal andere soorten. De tweejarigen hebben nu de hoofdrol, terwijl er vorig jaar voornamelijk eenjarigen stonden.

Slangenkruid
Een van de mooisten is Slangenkruid. Een imposante toorts met ontelbaar veel blauwe bloemetjes. Helemaal vol met bijen en hommels.

De bloemenwei was vorig jaar echt schitterend rond deze tijd. Het hele kleurenspectrum werd vertoond: klaprozen (rood), gele ganzenbloemen, korenbloemen (blauw) en kamille (wit/geel). Dit jaar staat hiervan alleen de gele ganzenbloemen nog en soms wat kamille. De tweejarigen zijn nu aan zet en die zijn ook gelijk een meter hoger!

De hoogte in

20180701_15031870702179134372582.jpg

Dit jaar staat er in de bloemenwei voornamelijk peen, teunisbloemen, stalkaarsen en kaardebollen. De een nog hoger dan de andere (zie foto links: deze stalkaars is zeker 2,5 meter). Op winderige dagen als vandaag zwiept alles vervaarlijk heen en weer, maar er is nog niets geknakt. Sterke jongens dus, die hoge soorten.
Het is ook erg droog nu. Ik heb de bloemenwei nog geen water gegeven, terwijl de gewone planten  al een paar keer water moesten hebben. Het graspaadje is er erger aan toe dan de bloemen ernaast. Mooi systeem, zo’n bloemenwei.

20180701_1503034395396490959949035.jpg
Witte peen, rode zonnebloem, en nog wat wild spul erachter.

img020

Wensplant: Kaardebollen

20180701_1352567686852630368015258.jpg

Ik wil al zo lang kaardebollen, maar die bleken altijd lastig. Je moet ze zaaien en ze zijn best kieskeurig. In het zadenmengsel zaten ze ook, maar ik was sceptisch. Het was me nog nooit gelukt om in het wild verzamelde zaden te laten opkomen. Maar nu: de hele tuin staat er vol mee! Hele kleintjes van 1 meter, maar ook reuzen van 2,5 meter. Ze beginnen nu te bloeien, dus de hommels, vlinders en bijen hebben het druk op het strookje bloemetjes dat verschuift over de stekelige bol.

Peen (geen worteltjes)

Er staat heel veel peen in de tuin: zwierige schermbloemen van 2 meter hoog. Aangezien deze vaak omvallen heb ik er inmiddels vazen vol van. Gezellig op tafel!

Volle bak genieten

Anderen zullen het misschien een zooitje vinden, maar ik vind deze weelderigheid in de tuin heerlijk. De foto’s zijn wat flets door de stralende zon en het is jammer dat jullie het zoemen niet horen, maar het is één groot feest om hiertussen te lopen. Overal bijen, hommels en vlinders en door al die insecten ook veel vogels. Ze eten niet alleen de luizen, slakken en rupsen, maar ‘savonds suizen boven mijn tuin ook de gierzwaluwen over. Meer dan boven andere tuinen 😉

Snoeibeleid?

Mijn snoeibeleid (wat omvalt knip ik weg voor in een vaas) werkt niet helemaal. Op dit paadje groeien allemaal planten waar de hele dag insecten op vliegen. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om het weg te halen, dus zigzag ik er maar een beetje tussendoor. Mijn vazen zitten toch al vol.

Update 22:10 uur:

De Teunisbloemen gaan open en ineens is de hele tuin stralend geel! Hoe donkerder het wordt, hoe duidelijker de grote fladderende gele bloemen zichtbaar worden. Hij zit helemaal vol met nachtvlinders en bijtjes die mogen opblijven.

Teunisbloemen
Deze foto lijkt overdag genomen, maar het is echt 22:10 uur. Overdag zijn deze bloemen helemaal dicht.

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s