Geplaatst in Bloemenweide, Tuin

Onderhoudsvrij tuinieren: lekker niets doen is vaak het beste

Hou je van een tuin met veel planten, vogels en vlinders, maar heb je geen zin in het werk van zo’n tuin? Mooi. Want een èchte onderhoudsarme tuin is een groene tuin. Als je niets doet en de natuur de kans geeft gaat het vaak vanzelf goed en worden ook de meeste problemen wel opgelost. Doe lekker niks en kijk in het rond naar wat er groeit, vliegt en zoemt. Dàt is optimaal genieten van een groene tuin.

Een bloemenweide: groot effect en weinig werk

Als mensen mijn bloementuin zien zoals op de foto hierboven, dan vragen ze vaak als eerste: “Dat is zeker wel heel veel werk?” Het eerlijke antwoord is NEE. Mijn ingezaaide bloemenwei met inheemse soorten is het meest onderhoudsvrije stuk tuin dat ik heb. Er komt vanzelf op wat het goed doet op mijn grondsoort en dat levert een prachtig kleurrijk bloemenveld op waar veel insecten, vlinders en bijen op af komen. Het enige dat ik hoef te doen is in de zomer wat water geven en vooral veel ertussen gaan zitten, kijken en genieten van al dat moois. Als het winter is geven de silhouetten van de uitgebloeide bloemen hoogte in de tuin en dan kun je veel vogels spotten die de zaden komen opeten (puttertjes, vinken, sijsjes).

Lieveheersbeestje overwintert in een holle stengel.

In het voorjaar knip ik de dorre stengels met een grote heggenschaar in stukken en laat dat op de bodem liggen. Er overwinteren namelijk nog wel eens insecten in de stelen en die krijgen zo de kans om er weer uit te kruipen als het warmer wordt. De bodem wordt zo bedekt en kan beter vocht vasthouden. Dat is echt nodig op mijn arme droge zandgrond. De jonge planten groeien er gewoon tussendoor, en de oude stelen vergaan en zullen de structuur van de bodem weer verbeteren.

Tussen de opkomende planten liggen de oude stelen. Mooie bescherming voor insectjes!

Vogels zijn mijn plaagbestrijders

Doordat er altijd iets te vinden is, zijn er constant vogels in mijn tuin. De hele dag vliegen ze af en aan en ook zij zijn voor me aan het werk: zodra er rupsjes, luizen of ander gespuis te zien is komen zij het probleem voor me oplossen. Omdat ik ze een beetje extra wil verwennen heb ik ook wat vogelzaad hangen. Wat ze knoeien belandt eronder op de grond en in de potten. Altijd een verrassing wat er opkomt en zo heb je gratis bloemen. Zo is er wel eens een enorme zonnebloem ineens verschenen!

Paardenbloemen als cadeautje voor vroege bijen en voor jou

Je kunt de vroege bijtjes geen groter plezier doen dan met paardenbloemen. Als je met zonnig weer een rondje loopt zul je altijd een bijtje erop kunnen vinden. Gewoon lekker laten staan die paardenbloemen en geniet van die vrolijke zonnetjes in je tuin. Hooguit kun je bij het langswandelen even een paar uitgebloeide pluizenkopjes meenemen en verder hoef je niets te doen.

De vroegste bijtjes moeten vaak zoeken naar iets te eten, help ze dan met paardenbloemen.

Mos kan jou helpen

Heb je ook zo’n hekel aan onkruid tussen tegels uit halen? Als je bij het wieden het mos laat staan dat er ook tussen groeit, zul je steeds minder werk hebben. Het mos breidt zich uit, waardoor het onkruid geen ruimte meer heeft om te groeien. Handig!

Een superzacht en verend paadje van mos.

Ook een mooi voorbeeld van het effect van “niets doen” is het mospad achter in de tuin. Dit was ooit een graspad waar steeds meer mos in kwam. Je kunt dan tegen het mos vechten tot je een ons weegt. Veel werk en je verliest het toch, dus ik heb het lekker laten gaan. Nu is dat het zachtste en groenste paadje in de tuin. Verend kuieren!

De blauwe druifjes verspreiden zich vanzelf en komen elk jaar mooier terug.

Mijn lievelingsklus in de tuin: Niets doen

Er zijn talloze voorbeelden van voordelen aan “niks doen in de tuin”. Pruimenbomen dragen meer vruchten als je ze niet snoeit, narcissen en blauwe druifjes komen vanzelf ieder jaar weelderiger terug als je niks doet en zelfs als je grote stukken hout op een hoop gooit en er niets mee doet, help je daar weer beestjes mee. Ook als ik compost in de tuin aanbreng komen daaruit gratis allemaal nieuwe planten op die zich fijn voelen in jouw grondsoort en waar je dus ook weer niks aan hoeft te doen. Heerlijk!

Tussen het oude hout leven allerlei insecten en Siep krabt er graag haar nageltjes. In de zomer is het helemaal bedekt met de paarse bloemetjes van de campanula.

Makkelijke oplossing tegen Zevenblad

Voor onmogelijke plagen zoals Zevenblad moet je toch íets meer doen: faciliteren. Zorg dat je bij het zevenblad andere woekeraars laat groeien die je wèl leuk vindt. Laat ze staan als ze zelf opkomen (robertskruid, stinkende gouwe, bosaardbeitjes) of plant ze erbij (maagdenpalm, geranium, campanula). Als je dan af en toe de resterende zevenblad weghaalt blijven uiteindelijk alleen de planten over die jij leuk vindt en je bespaart jezelf een hele dag spitten en de grond zeven om alle wortelresten eruit te vissen (wat nooit ècht helemaal lukt).

Links bosaardbeitjes, dan wat zevenblad en verderop hebben de maagdenpalm en robertskruid het zevenblad al verdrongen.

Goed nieuws dus voor iedereen die liever met de benen omhoog zit op een luie tuinstoel, dan op de knieën in de aarde: ga lekker onderuit zitten in je tuin, kijk rond naar wat er allemaal groeit, vliegt en zoemt en geniet vooral. Onkruid bestaat niet en haal alleen weg waar je je aan stoort.

Soms komen plantjes-die-je-laat-gaan ook ineens op een muurtje terecht en stelen ze daar de show.

Tot slot: een Pro Tip

Pro Tip voor mensen die wel een groene tuin willen maar toch ook van netjes houden: als je zorgt dat de paden strak zijn, kunnen de borders wilder zijn zonder dat het rommelig oogt. Veeg dus snel je paadjes of maak een scherp randje en je hoeft verder (bijna) niets meer te doen.

Lees meer:

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s