Geplaatst in Dieren in de tuin, Tuin

Bijenhotel

In deze natuurlijke tuin moest vanzelfsprekend ook een behoorlijk bijenhotel komen. Niet een klein huisje of kastje, maar een serieus flatgebouw. Ik heb een oude stellingkast bekleed met oude geïmpregneerde planken en er een dakje op gemaakt. De perfecte plek was tegen de wand van de carport, pal op het zuiden.

kast in de zon
De kast staat midden in de “Eet-hoek”, tussen de frambozen, bessen en olijven. Lekker in de zon, dat vinden de bijen vast fijn.

Van de twee haagbeuken die zijn gekapt, heb ik de stammen in stukken laten zagen. Daar kan ik nu mooi gaten in boren in verschillende diktes. Deze grote bonken zullen de kast goed vullen.

gaten boren
Heeeel veel gaatjes geboord met alle boortjes die ik heb. Zelfs de minuscule dunne en de enorm dikke.
20170424_180533
Nog wat kleine gedroogde berkenstammetjes op maat gezaagd en ook gaten in geboord. Zelfs nog wat haardhout opgeofferd. Het begin is er!

Het bijenhotel is vrijwel direct in gebruik genomen. De bijen vlogen af en aan en vulden meteen al gaatjes op. Er moet alleen bovenin nog kleine blokken komen en stengels bamboe, dus die ruimte wordt ook nog opgevuld.

Maar toen, binnen twee weken, kwamen er andere bewoners: een merel besloot er een nest in te maken

20170513_112016
Eerst twijfelde ik. Zag ik dat wel goed? Maar binnen 3 dagen waren de losse sprietjes omgevormd tot een volmaakt nest.

Upate augustus:

Er bleek een behoorlijk gat in het dakje te zitten, dus ik heb er een heuse dakbedekking op gemaakt. Nu is de kast helemaal waterdicht (van bovenaf) en blijven de houtblokken lekker droog. De bijtjes zijn er blij mee, want het is meteen een stuk drukker.

20170827_192255

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s