Geplaatst in Bloemenweide

Zonnig geel op een grijze dag

De tuin is één grote gele zonnige bos met Wede (Isatis tinctora). Deze tweejarige zat in het mengsel dat ik vorig jaar heb gezaaid en dit jaar voor het eerst in bloei is. Wat een fleurig gezicht! De beloofde “manshoog” en “uitzinnig” van het zadenmengsel is waargemaakt en het geeft een vrolijk zomers plaatje als het grijs weer is.

wede - Isatis tinctora
Wede – hij is nu al 1,5 meter hoog

Toen ik vorig jaar het mengsel van de Cruijdt-Hoeck zaaide (A6 + B1), duurde het enorm lang voor er iets opkwam. De afgegraven grond bleef wekenlang een kale zandvlakte en ik kon de zaailingen wel de grond uit kijken (wat niet hielp). Daarna kwam het helemaal goed, met prachtige kleuren in wit, geel, rood en blauw, maar de beloofde ‘manshoog’ had ik vorig jaar niet. Dit jaar wel: 1.5 meter haalt hij makkelijk.

 

Wede - Isatis tinctora
Recept voor verf – of hoe men vroeger kokanjes van pastel maakte om wol mee blauw te verven.

Wede’s zijn mooi, maar de rest ook

Met wind en regen valt hij wel makkelijk om. Ik heb er al 6 grote bossen afgehaald, en je ziet er niets van. Door het wegknippen van de omgevallen wede’s, ontstaat er ruimte voor alles wat daaronder al lekker aan het groeien en bloeien was: gele mosterd, kamille en gewone ossentong. Vooral die mix van kleuren ziet er zo mooi uit. En het zoemt erboven!

Zonnige zwierigheid en frisnieuwe bloemen

En nu heb ik het dubbelop: de grote, zwierige, zonnige wede en de andere bloemen die mooi tot hun recht komen op de plekken waar de wede gesneuveld is. De wetenschap dat er wat nieuws onder tevoorschijn komt, maakt het wegknippen een stuk minder erg. Iemand nog een bosje?

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Een gedachte over “Zonnig geel op een grijze dag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s