Geplaatst in Tuin

Composteren is lastiger dan je denkt

Ik had het vaste voornemen om in mijn tuin een composthoop aan te leggen. Dat moet te doen zijn: lekker je groen afval en keukenafval verwerken tot bruikbare compost voor in de tuin. Toen ik een lezing over composteren ging, werd me al snel duidelijk dat het niet zo eenvoudig is. Je krijgt vaak òf een stinkhoop, òf een droge-bladerenhoop. Ik kreeg die laatste.

Bij de lezing hoorde ik dat je niet zomaar alles erop kunt gooien, dat je afval ook nog in bepaalde verhoudingen moeten worden gestapeld (1 handje groen, 3 handjes bruin bladafval) en dat er voldoende zuustof en vocht bij moet komen. Maar weer niet te vochtig want dan gaat het stinken. Wat ingewikkeld allemaal! De moed zonk me bijna in de schoenen, maar ik besloot tòch om het te proberen.

aantekeningen composteren
Mijn aantekeningen bij de lezing over composteren. Het is dus allemaal niet zo simpel.

Maar waar zet je zo’n potentiële stinkbak? Elke schaduwplek is tegen buren aan en dat kan ik ze eigenlijk niet aandoen. Aangezien mijn carport 2 auto’s lang is en ik maar 1 auto heb, is het die plek geworden. Omdat het overdekt is, is de kans op te nat (en dus stank) ook minimaal. Van een pallet en oude planken heb ik een hoge bak gemaakt met gaas rondom, zodat de lucht er goed bij kan. Losse planken kun je aan de voorkant erin schuiven als de hoop hoger wordt. Om de verhouding groen/bruin 1:3 te houden, heb ik een grote ton met bladafval ernaast gezet.

20170915_130044-uitsnedehoop

Na een half jaar afval verzamelen heb ik een hoop van 1 meter hoog. De hoogste tijd om het te gaan omzetten om eens te kijken of ik al wat bruikbare compost heb. Maar dan moet ik natuurlijk nòg zo’n bak hebben, waarin ik de compost kan overscheppen. Dus weer aan de slag met een pallet, planken en gaas!

Bij het omzetten zag ik het meteen: het is veel te droog! Ik heb een kuub droog blad overgezet waar je helemaal niets mee kan. Het onderste laagje van 10 cm was daadwerkelijk aan het veranderen naar compost. Dat is wel heel erg weinig. Ik heb het dus niet goed gedaan. Ik ga de aanpak veranderen: iedere dag gooi ik een emmertje water uit de regenton over de hoop en dek het af met plastic. Ik verwacht zo voor december nog een mooi pak compost te hebben. Volgend jaar ga ik toch maar zo’n flesje bacteriën halen die een handje helpen met het verteringsproces.

Handje compost
Is dit het nou? Een dun laagje grove compost met meer takjes en blaadjes dan aarde. Nog even doorsparen dus.

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s