Geplaatst in Dieren in de tuin

Nieuwe blokken en stengels in het bijenhotel

Er zijn bijen die oude holletjes fijn vinden, maar ook bijen die liever vers nestmateriaal opzoeken. Als je een bijenhotel hebt, zul je elk jaar vers materiaal moeten toevoegen, anders wordt je hotel steeds minder vaak bezocht. Het is nog vroeg in de lente en nu we toch thuis en in de tuin moeten blijven, is dit een mooi moment daarvoor.

Nieuw nestmateriaal in het hotel

Nu de lente weer is begonnen, moeten we aan de slag met het bijenhotel. Er zijn bijen die alleen maar in verse nestholten hun eitjes willen leggen, dus elk jaar moet je zorgen voor nieuw nestmateriaal. Dit verzin ik niet zelf, maar heb ik gehaald uit het fenomenale boek “Gasten van bijenhotels” van Pieter van Breugel. Een prachtig naslagwerk boordevol foto’s en ook nog aansprekend geschreven; een leuke en loodzware encyclopedie vol bijenweetjes, voor maar 27,50. Koop dat boek!

Het is nog vroeg in het seizoen, maar de eerste bijen zijn al uitgekomen. Een speurtocht in de encyclopedie gaf aan dat dit de mannetjes van rosse metselbijen zijn. Gauw het hotel aanvullen dus, want de lente is al begonnen bij de wilde bijen.

Nieuwe houtblokken

Het bijenhotel heb ik drie jaar geleden gemaakt en is elk jaar nagelopen en aangevuld. Oude houtblokken die niet gevuld zijn kun je omdraaien en nieuwe gaten boren in de achterkant. Zo kun je de blokken nog eens gebruiken. In mijn kast waren alle blokken nu nog gevuld, dus er moesten alleen nieuwe toegevoegd worden. Gelukkig was daar nog ruimte voor.

Boor gaten van verschillende grootte in droge houtblokken

Gebruik droge houtblokken, het liefst met een gladde bovenkant. Boor gaten van verschillende diameter en laat de diepte afhangen van de dikte van de boor. (1,5 mm heeft een diepte van 2 cm nodig, gaten van 8mm doorsnee moeten min. 6 cm diep zijn). Ga een aantal keren heen en weer in het boorgat, zodat de holtes mooi glad zijn. Voor een vijfsterren-hotel kun je ook nog het oppervlak schuren. Klop de blokken goed leeg en borstel ze schoon. Ze zijn nu klaar voor gebruik.

De stengels van kaardenbollen zijn goed geschikt als nestmateriaal.

Holle stengels met een zachte binnenkant

Vorig jaar heb ik voor het eerst ook holle stengels toegevoegd aan het bijenhotel en dat bleek een groot succes. Binnen een mum van tijd waren ze gevuld. Het snoeimateriaal van de kaardenbollen die de hele winter hebben gestaan, kan ik dus mooi gebruiken hiervoor.

Stengels van kaardenbollen zijn heel geschikt, omdat ze net als bamboe ringen hebben waar de holle stengel sluit. Hierdoor zijn ze aan één kant dicht en dat is nou precies de bedoeling. Bovendien zijn ze zacht van binnen, dus eigenlijk nog lekkerder dan bamboe voor de kwetsbare bijenlijfjes. Vijf sterren dus!

Achteraf gezien hadden de stengels beter allemaal één lengte kunnen hebben. Maar ja.

Zorg ervoor dat de openingen weer mooi glad zijn. Als je de stengels in oude blikjes doet blijven ze makkelijker liggen op lastige plekjes. Met de overige stengels kun je de gaten opvullen die tussen de houtblokken ontstaan. Hieronder zie je een verdieping in het hotel, gevuld met oude en nieuwe houtblokken en oude en nieuwe stengels. Rechtsbovenin zie je het oude nest van de merels dat nog in het hotel ligt.

Het bijenhotel is klaar voor de lente

Het bijenhotel staat er weer goed gevuld bij. De nieuwe blokken en nieuwe stengels hebben een plek gekregen en alle spinnenwebben en -nesten zijn weer weggehaald. De salie die eronder staat heb ik ook wat teruggesnoeid, want die bedekte de hele benedenverdieping. Nu kan daar ook weer wat meer zon komen en dat wordt vast op prijs gesteld door de bijen. De bovenste plank is het warmst en het droogst en dat is dus veruit de meest favoriete plank. Hoe verder naar beneden, hoe minder gevuld, maar toch zijn deze blokken niet helemaal leeg. Hier en daar zit een gevuld gat, dus ook deze blokken mogen blijven.

Ik hoop op een druk toeristenseizoen in dit hotel!

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

4 gedachten over “Nieuwe blokken en stengels in het bijenhotel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s