Geplaatst in Bloemenweide, Dieren in de tuin, Voor- en zijtuin

Paradijs voor bijen en hommels

De tuin is een paradijs voor bestuivende insecten: er zijn volop vlinders, hommels en  wilde bijen. Daardoor is het voor mij ook een paradijs: ik schuifel gewoon tussen al die zoemers door; ze storen zich niet aan mij. Zo heb ik van heel dichtbij wilde bijtjes kunnen filmen die in het bijenhotel hun eitjes aan het leggen waren.

In het bijenhotel dat ik vorig jaar heb gemaakt, is nu meer te beleven dan vorig voorjaar. Misschien scheelt het dat hij nu echt waterdicht is, met een keurig dakje. Er liggen stammetjes van verschillende bomen in, maar ze schijnen niet echt voorkeur te hebben. De bijen variëren van formaat: ik zie hele dunne kleintjes, maar ook dikkerds met harige buikjes. Sommige zitten onder het stuifmeel, zoals in het filmpje.

Rondom het bijenhotel staan planten waar bijen van houden: bieslook, frambozen, blauwe bessen, en natuurlijk de bloemenweide. Volop voedsel en lekker dichtbij.

20180516_1717401207004991.jpg
De meeste wede is nu uit de bloemenweide, waardoor er meer ruimte komt voor alles wat daaronder opkomt. Veel margrieten!

Vorig jaar zat er rond deze tijd een merelnest in het bijenhotel. Ik heb het oude nestje laten liggen, maar hij is leeg gebleven. Jammer, maar ergens ook wel goed misschien, met zoveel katten in de buurt. De merels komen wel dagelijks in de tuin een paar slakken vangen, dus daar ben ik erg blij mee.img016

Sommige bijen hebben echt voorkeur voor bepaalde planten. Op deze Overblijvende Ossentong vliegen héle kleine bijtjes. Echte miniatuurtjes, zo schattig om te zien. Hij groeit heel weelderig rondom en tussen de framboos. Hij is meer dan een meter hoog om er bovenuit te komen.

Soms lukt het niet…

In de zijtuin heb ik in de stammetjes van een gevelde boom gaten gemaakt en ze neergelegd op een zonnige plek. Ze liggen daar nu al maanden en er gebeurt daar helemaal niets. Niet één gaatje is gevuld en er vliegt ook niets omheen. Misschien moet ik daar ook een dakje boven maken. Ik heb een paar stammetjes in het bijenhotel gelegd om te testen of de bijen daar wel in de gaatjes gaan nestelen. Als dit lukt, moet ik maar een soort dakje gaan maken hierboven.

De natuurlijke plek; wie weet wat daar gebeurt?

In de ‘Stumpery’ liggen een brokken hout bij elkaar, die een mooie verstopplek vormen voor allerlei insecten. Hoewel het een schaduwplek is, vliegt hier ook vanalles rond. Wie weet wat hier aan het nestelen is? Misschien vinden de hommels hier wel een plekje?

20180522_173012-1671131270.jpg
Zo’n stomp hout wordt heel langzaam afgebroken. Hier zitten zoveel gaatjes in, dat niet is bij te houden wat er allemaal leeft.

Bijzondere insecten: de kolibrievlinder!

Vorig jaar heb ik een aantal keren de kolibrievlinder in de tuin gezien. Je kunt daar gewoon naast gaan zitten, hij gaat gewoon zijn gang. Echt een grote jongen, met een zwaar vlieggeluid. En dan die prachtige lange roltong uit dat stilhangende lijfje. Heel bijzonder! Hopelijk komt hij dit jaar nog eens langs…

kolibrievlinder
Vorig jaar kwam er geregeld een kolibrievlinder in de tuin. Minutenlang heb ik hem kunnen bewonderen; fantastisch!

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Een gedachte over “Paradijs voor bijen en hommels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s