Geplaatst in Tuin, Vijver, Voor- en zijtuin

Afkoppelen: een klep in de regenpijp, een goot en een volle vijver

Ik ben stapsgewijs alle regenpijpen aan het afkoppelen. Niet alleen uit milieuoverwegingen, maar ook omdat ik het water goed kan gebruiken. Het is de afgelopen twee jaar extreem droog geweest en de tuin heeft daar echt onder geleden. Al het water dat valt kunnen we goed gebruiken!

20190730_2116527505839239185523290.jpg

De afgelopen twee jaar was het extreem droog. Het eerste jaar ging het nog redelijk en dacht ik “Droogte in de natuur, droogte in de tuin“. Maar afgelopen zomer was het nòg droger en moest ik echt maatregelen nemen, anders ging alles dood. Ik heb de bodem verbeterd en best veel water bijgegeven. Dat moet beter kunnen: als we water opvangen in natte tijden, kunnen het gebruiken in droge tijden.

Afkoppelen; maar dan leuk!

wp-image-2008386605

Aan de voorkant van het huis heb ik eerder al afgekoppeld: we hebben de regenpijp vervangen voor een zinken exemplaar, er een klepje in geplaatst en er een prachtige regenton onder gezet.

wp-15786758399286774838680200849117.jpg

In de achtertuin heb ik een grote zinken teil onder de korte regenpijp gezet. Daar heb ik ook wat waterplanten in gedaan zoals gele lis. Erg handig, zo’n voorraadje bij de achterdeur: op deze manier kan ik ook makkelijk water pakken voor de plantjes in de huiskamer.

Maar het mooist is de grote soeppan die uit het leger afkomstig is. We hebben hier de regenpijp vervangen door een zinken exemplaar en een klepje geplaatst. Met de deksel schuin op de pan, loopt het water er prima in.

Grote soeppan onder het klepje bij de regenpijp
Op een rommelmarkt vond ik deze grote soeppan. Handig met dat kraantje en zo leuk!

En nu was de laatste regenpijp aan de beurt: die in de zijtuin. De vijver die ernaast ligt is vorige zomer behoorlijk uitgedroogd, dus daar moet iets op te verzinnen zijn. Alleen: er ligt een pad tussen de regenpijp en de vijver.

een paadje tussen regenpijp en vijver
Links de oude regenpijp en rechtsonder de vijver. Hoe krijg je dat water daarnaartoe?

Het idee: een goot in de straat

Alles begint natuurlijk met een idee en een tekening. Het begint altijd klein, maar uiteindelijk is het best een operatie. Even goed uitwerken, alle spullen bestellen en dan kunnen we aan de gang.

tekening met gewenste situatie: een lange goot

Eerst heb ik twee rijen steentjes verwijderd en een mooie gladde sleuf gemaakt, waar de goten in geplaatst konden worden. Gelukkig waren twee steentjes net zo breed als een goot dus het paste precies. En natuurlijk even zorgen dat de sleuf een beetje schuin afloopt richting de vijver.

Steentjes verwijderd en een sleuf gegraven

Daarna heb ik een folie aangebracht in de overgang van de goot naar de vijver. Op die plek is een aflopend strandje, waar deze uitloop van de goot mooi in kan uitkomen.

vijverfolie tussen de uitloop van de goot en de vijver
Met de gieter testen of het wel voldoende afloopt

Nadat alles op zijn plek ligt is het tijd voor de test: loopt het water wel goed weg? Gelukkig was het goed schuin en stroomde het water als een mini-riviertje richting de vijver.

Daarna gingen de roosters erop en heb ik waar het strandje begint het grove grind over de roosters heen gestrooid.

Over de randen van de folie heb ik wat grove keien gelegd zodat het goed op zijn plek blijft liggen. Daartussen heb ik wat fijner grind gestrooid zodat het hetzelfde oogt als het strandje. Als het allemaal wat meer begroeid raakt, zal het er nog natuurlijker uitzien.

grove steentjes over het rooster

De regenpijp vervangen

Jan heeft de regenpijp vervangen

Omdat ik een klepje wilde, moest eigenlijk de hele regenpijp vervangen worden. Die klepjes zijn alleen in zink en de maten zijn ook heel anders. Helemaal niet erg: zink is betaalbaar en zoveel mooier dan dat lelijke pvc.
Ik vind een regenpijp vervangen een vreselijke rotklus, maar Jan vindt het prima te doen. Hij heeft dus weer gezorgd voor een prachtig nieuwe regenpijp mèt klepje.

Ooit komt hier ook een mooie regenton onder te staan, of een andere leuke pan of pot. Tot die tijd druppelt het water gewoon recht naar beneden de goot in.

Een nieuwe regenpijp met een klep, een goot en een volle vijver!

De eerste tijd stonden er nog potten op de plek waar later de regenton zou komen. De mini-wilg die het dichtst bij de klep stond en de meeste spetters opving, was als waterliefhebber erg blij: hij groeide als kool!  

Regenpijp, goot en vijver
Een nieuwe regenpijp met een afwaterklepje, een goot waar het water door kan en dat in de vijver terechtkomt aan de rechterkant. Het werkt!

Een mooie regenton met een pijpje naar de goot

We hebben een prachtig oud wijnvat gekocht om in het hoekje te plaatsen. De deksel is erafgehaald, en een zinken trechter is geplaatst onder het klepje, zodat het water netjes in de ton kan lopen. Aan de zijkant van de ton is een koperen pijpje gemaakt dat zorgt voor een doorloop naar de goot zodra de ton vol is.

Het werkt als een trein en de vijver is daarna eigenlijk maar zelden bijgevuld met kraanwater. Houd wel de kwaliteit van het vijverwater in de gaten, want regenwater is zacht en dat kan ervoor zorgen dat je de balans in het water een beetje moet helpen.

De regenton staat! Op deze foto moeten de trechter en koperen pijpje nog geinstalleerd worden.

Meer over droogte en afkoppelen:

Meer over de vijver:

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Plaats een reactie