Geplaatst in Bloemenweide

Gazon eruit, bloemenzaad erin!

Zo dat klinkt makkelijk, maar zo makkelijk was het helemaal niet. Ik weet niet of je wel eens een grasmat hebt afgeplagd, maar dat vergeet je niet zo gauw. En anders helpt je stijve lichaam je nog wel even herinneren.

Gras eruit!

Al dat gras, wat een verschrikking. Daar moest een uitbundige bloemenwei komen! Bloemen zijn altijd prachtig en zo’n wei vraagt geen onderhoud. Na grondig overleg met de vakmensen van de Cruydt-Hoeck, was wel duidelijk dat inzaaien over het gras heen, kansloos zou zijn. Dat gras moest er dus uit. Een tuinman maakte een begroting en die was zó schrikbarend hoog, dat we besloten om het toch maar zelf te doen.

20170305_134924
Met takken is grofweg de perken aangegeven.

Ik wilde graag een cirkel in het midden om lekker in te zitten tussen de bloemen. Verder moesten er 4 paadjes naar het midden lopen (niet symmetrisch) en ook langs de zijkant paden om langs de bloemen te lopen. Al met al bleek er een hoop uit te graven. Wat een werk!

Het zaad van het bloemenmengsel groeit het best op arme grond. Ik heb daarom een deel van het scherp zand dat onder de tegels zat van het mediterrane stukje, verspreid door de tuin.

grasbank
Siep en haar vriendje voor de grasbank

Van de grasplaggen heb ik een bankje gemaakt achter in de tuin. Als het goed is, is dit binnen 3 jaar vergaan en tot die tijd geinig om te zien.

Er mag eindelijk gezaaid worden!

Na nogmaals overleg met de experts van de Cruydt-Hoeck over het soort zadenmengsel en de benodigde hoeveelheid, ben ik direct gevallen voor de termen “uitzinnig” en “manshoog”. Voor de voor-, zij- en achtertuin heb ik 6 zakjes zaad besteld van B1 Kleurrijk mengsel Ruderale soorten en voor de fleurigheid 1 zakje A6 Mengsel één jarige akkerbloemen. Toen ik het thuisbezorgd kreeg, dacht ik echt “Is dit alles? Moet ik met deze 7 minizakjes 110 m2 vullen?

De zaden heb ik gemengd met wat los zand, zodat het wat makkelijker te verspreiden was, en vervolgens met een zachte broes water gegeven (in de hoop dat het niet weer meteen weg zou waaien of wegspoelen). En daarna begon Het Grote Wachten…

duurt lang
Ja hoor, dan lig je om de haverklap op je knietjes de zaailingen uit de grond te kijken. Dit is na een maand. Duurt Lang!!

 

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s