Geplaatst in Bloemenweide

Eind juni: veel kleur in de bloemenwei

Juni is de topmaand in de bloemenwei: alles bloeit volop en het ziet er lekker kleurrijk uit. Overal zie je de klaprozen, gele ganzenbloemen en zachtroze kaasjeskruid opkomen en hier en daar torent een blauwe slangenkruid er bovenuit. Het is genieten!

Hoge soorten geven structuur

Boven alles uit komen de kaardenbollen, de keizerskaarsen en stalkaarsen weer tevoorschijn. Ook als ze nog niet bloeien geven een mooi silhouet aan de tuin.

Allemaal bijenplanten

20190625_0854402011499371246005216.jpg

Hoewel het bloemenmengsel niet speciaal voor bijen is, pakt het wel zo uit. Op eigenlijk alle soorten vliegen de bijen en vlinders. Natuurlijk zijn er wel favorieten: dikke hommels vliegen het meest op klaprozen, honingbijen gaat het liefst voor slangenkruid en hele kleine wilde bijtjes, gaan voor de kleine bloemetjes van het grijskruid. Met dit grijskruid heb ik een haat/liefdeverhouding: het is een soort die het best kan tegen arme, droge omstandigheden en dat heb ik hier volop. Maar daardoor staat de hele tuin er vol mee. Als ik het niet rigoureus weg zou halen, zou er geen ruimte meer zijn voor andere soorten. Alles wat toch bleef staan, haal ik weg voordat het zaad vormt. Zo hou ik toch wat meer soorten in de bloemenwei.

Eten voor de deur: bijenhotel direct bij de bloemenwei

De wilde bijen kunnen lekker dichtbij hun voedselvoorraadje verzamelen: vlak voor de deur begint de bloemenwei. Je ziet de bijen de hele dag af-en-aan vliegen. De reseda op de voorgrond is hun favoriet. 

Mooi toeval: klaprozen tussen de lavendel

Tussen de stevige takken van de lavendel die bijna bloeit, verschijnen de losjes fladderende blaadjes van klaprozen. Zo’n mooi contrast en de bijen en hommels zijn er net zo blij mee als ik.

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Een gedachte over “Eind juni: veel kleur in de bloemenwei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s