Geplaatst in Tuin

Handig hergebruik van verpakkingen in de tuin

Je kunt heel veel ‘afval’ hergebruiken in de tuin. Van lege melkpakken tot oude barbecues en van frisdrankflessen tot fruitbakjes, overal is een nieuwe toepassing voor te bedenken. Lees hier wat je allemaal kunt hergebruiken, weggooien kan altijd nog.

Truc bij droogte: waterfles in de grond

De afgelopen jaren is het extreem droog in het oosten van Nederland en dus ook in mijn tuin. Om de planten een beetje te helpen voeg ik bij het planten niet alleen potgrond en compost toe, maar stop ik ook een omgekeerde pet-fles in de grond. Het is hier vaak zo droog dat water niet in de grond zakt, maar direct wegloopt. Door het water bij het sproeien direct in de fles te gieten, kun je zorgen dat het direct bij de wortels terechtkomt. Als je wat gaatjes in de dop prikt en die erop laat, maak je er een soort druppelaar van die er langer over doet om het water in de grond te laten lopen. Zet wel een klein potje in de fles, zo kunnen kleine diertjes (muisjes, kikkertjes) die erin vallen er ook weer uit kruipen.

Uitdeelbakjes voor stekken

Als je plantjes stekt om weg te geven, kan je voorraad aan plantenpotjes snel slinken. Dan is het handig om de stekken in alternatieve potjes te planten. Met je wekelijkse boodschappen haal je veel handige tuinspullen in huis: zoals plastic fruitbakjes die direct klaar voor gebruik zijn als plantenpot omdat er al gaatjes in zitten. Lege melkpakken kun je halveren en gaatjes onderin maken. Ook andere zuivelbakjes kun je hiervoor gebruiken. Zo’n rijtje alternatieve plantenpotjes ziet er lekker fleurig uit.

Een leuk rijtje stekken van salie in fruitbakjes, halve pakken melk en yoghurt en huttenkasebakjes.

Kokosnotenvetplantjes

In de winter zijn er halve kokosnoten te koop, gevuld met vet en zaden voor de vogels. Als die zijn leeggegeten kun je de halve kokosnoten nog goed gebruiken om kleine plantjes in te planten. Op de foto hieronder zie je dat de sedum het goed doet in deze halve noten.

Sedum in halve kokosnoten

Blikjes en plantensteun-stokken

Als planten hard groeien heb je stokken nodig om ze te steunen, zoals bij deze tomaat. Dat kun je met bamboestokken doen, maar je kunt natuurlijk ook wat snoeihout bewaren en dat gebruiken. Je kunt je lelijk bezeren aan zulke stokken (je ogen!) dus daar doen luxe tuiniers speciale aardewerk potjes overheen. Ik doe dat met oude blikjes.
De naam van de plant schrijf ik op een houten knijper die op de stok gezet wordt.

De takken van het appelboompje worden erg zwaar als er veel fruit aan hangt. Onder iedere tak zet ik een stevige oude stok die kan helpen het gewicht te dragen, zonder dat de tak afbreekt. Het handigste is een stok met een splitsing aan het eind, daar kan de tak fijn op rusten terwijl de appels afrijpen.

Bakje voor vogelvoer

Een oude hanger met een glaasje voor waxinelichtjes was stuk gegaan en dient nu als mooi vogelvoerbakje. Hij hangt wel overdekt, want anders zou het voer nat worden en gaan schimmelen. Nu kunnen de vogeltjes stylish verantwoord eten.

Wazinelichtjeshanger is een hangmandje voor vogelvoer geworden.

Sla-barbeque

Deze oude barbeque was verroest en kapot en moest eigenlijk weg. Ik heb er slaplantjes in geplant, want die kan ik hier niet in de grond zetten omdat de slakken dan alles opeten. Zo in de barbeque staan ze lekker hoog. Ze groeien dit jaar alleen niet zo weelderig door de hitte, maar ze staan in ieder geval veilig voor de slakken.

Kleurrijk en gevarieerd

Als je verschillende materialen gebruikt in de tuin dan toont het ook gezellig. Op de onderstaande foto staat van alles door elkaar: van kitscherige bloempotten tot cocosnoten en van blikjes tot oude melkkannen. Dit alles op oude bollenkistjes die gestapeld in de tuin staan. Mijn lievelingsonkruid muurleeuwenbek vindt zijn eigen weggetje hieroverheen. Een heerlijk plaatje zo.

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s