Geplaatst in Tuin

Een druppelslang door de tuin, een oplossing tegen droogte?

De droogte is een groot probleem, zeker op de hoge zandgronden waar ik woon. Er staan al regentonnen, maar voor het grote werk moet er toch gesproeid worden en daar verkwist je best veel water mee (in de lucht, op de planten). Een druppelslang levert veel efficiënter het water af.

Geen regen + warmte = droogte

Droogte is een steeds groter wordend probleem (zie het kaartje uit de krant van afgelopen weekend). Er is veel te weinig regen, en het is veel warmer dan zou moeten. Dit levert een grotere verdamping op waardoor alles kurkdroog is. Klimaatverandering is niet langer een abstract begrip, maar een groot probleem waar ik elke dag de gevolgen van zie op onze hoge zandgronden. De beken staan hier al jaren droog, de bodem is stoffig en je ziet het ook op kleinere schaal in de tuin.  

Eenzijdige begroeiing

Als er al iets wil groeien in de droge grond, dan zijn het de planten met penwortels. Die kunnen natuurlijk lekker diep hun vocht ophalen. Dit levert een eenzijdige begroeiing in de bloemenwei op, met voornamelijk grijskruid (zie de foto rechts), teunisbloemen en kaardenbollen. Ik geniet erg van deze bloemen, maar ik wil natuurlijk ook andere bloemen en daarnaast heb ik ook nog fruitbomen die soms wat extra water nodig hebben. Ik moest dus iets bedenken om efficiënt te kunnen water geven.

Afkoppelen en regentonnen

We hebben voorgaande jaren alle regenpijpen afgekoppeld en regentonnen geinstalleerd. Het ziet het heel gezellig uit, en het is ook handig. Je kunt met je gieter makkelijk water tappen en hiermee de potten op het terras water geven. Maar voor de rest van de tuin is het echt niet voldoende, dus ik was genoodzaakt toch regelmatig te sproeien. Dat kost niet alleen veel tijd, maar je verkwist er ook veel water mee omdat het niet alleen op de grond maar ook in de lucht en op de planten terechtkomt. Zonde van het water.

Efficiënte oplossing: een druppelslang aanleggen

Ik heb gekozen voor een druppelslang die om de 30 cm een klein gaatje heeft waar het water druppelsgewijs uit komt. Zo verspreidt het ong. 2 liter per uur per gaatje en wordt echt alleen de bodem vochtig gemaakt. Je kunt dit het beste in de winter of vroeg in het seizoen aanleggen omdat de planten dan nog klein zijn. Wij waren begin mei eigenlijk al een beetje te laat, waardoor het wel even een gedoetje was om de slang tussen het opkomende kwetsbare groen neer te leggen.  

Water geven met een druppelslang: het water komt direct op de bodem

Hoe ga je te werk?

Je moet voor dit klusje echt even met zijn tweeën zijn, zodat de een kan vastzetten en de ander steeds kan meedraaien met de richting van de slang. Bestel ook ruim extra vastzetpinnen bij, want die zijn niet duur en essentieel om het goed aan te leggen. Laat de slang door de planten meanderen en hanteer een minimale tussenruimte van 30 cm, maar wijder kan natuurlijk ook. Zorg dat de slang goed meedraait in de bochten (voorkom knakken!) en zet hem direct vast zodra hij goed ligt.

De slang meandert door de tuin met minimaal 30 cm tussenruimte.

Onder paadjes door

Je kunt een aparte slang kopen zonder gaatjes om de stukken te overbruggen die geen water hoeven (zoals onder straatjes), maar bij mij gaat dat om zulke smalle paadjes dat het niet de moeite was. Bovendien is een deel van mijn paadjes van gras, dus dat profiteert er alleen maar van. Dit gras kun je een beetje schuin afsteken, de slang eronder en weer toedekken. Het gras zal zich snel herstellen omdat het juist daar water krijgt. In de zijtuin gaat het op 2 plekken onder flagstones door, dus dat was eenvoudig optillen, geultje maken en neerleggen. Problematischer was het bij het tuinhek aan de voorkant. Daar hebben we toch flink wat stenen moeten liften, maar ook dat is gelukt.

Het gras is opgelift om de slang onderdoor te laten.

Koppelstuk en stop

Bij het pakket is naast een aantal vastzetpinnen (bestel er meer!) een koppelstuk meegeleverd om de watertoevoer aan te sluiten en een afsluitstuk voor het aan het einde van de slang. Ik heb er verder geen Hi Tech sensoren of automatische systemen bij aangeschaft. Het is bij mij nu dus 2 maal een slang van 100 meter, waar ik zelf mijn tuinslang op aansluit en ik zet een wekkertje zodat ik de tijd in de gaten houd.

Lelijke zwarte slang

Tsja, dat is wel heel lelijk, zo’n zwarte slang slingerend door de tuin. In de loop der tijd zal het wel overgroeid worden met planten, maar in de tussentijd probeer ik het te bedekken met alle frutsels die nog op de bodem liggen. Het eerste klusje dat op de planning staat: compost verspreiden over de slang. Dan zal er nòg minder water verdampen en zie je die lelijke slang ook niet meer. En wie weet wat er uit de compost weer allemaal voor moois op zal komen?

Testje of compost op de slang zou werken. Ja! op de klussenlijst dus.

Werkt het ook?

Mijn eerste reactie na een vol uur water geven: Meh. Ik zag nog steeds droge topgrond en het waterverbruik was ook maar een beetje minder dan gewoon sproeien (waarom had ik dat verwacht? Geen idee). Tot ik twee dagen later een stek ging planten. De bodem was nog steeds vochtig! Toen heb ik hier en daar met mijn schepje bemonsterd en ja hoor, het was overal nog mooi vochtig in de bodem. Alleen op het toplaagje niet, en dat was nou net waar ik naar keek.

Wat verbruik je aan water?

Een snelle berekening gaf aan dat ik grofweg ½ kuub water verbruik per uur. Dit vind ik nog best veel, maar de efficiëntie is natuurlijk stukken groter dan bij gewoon sproeien. Ik ga de komende maanden mijn waterverbruik monitoren, zodat ik goed in de gaten kan houden hoe het verloopt. En ik moet mezelf gaan aanleren dat ik niet meer naar de toplaag van de bodem kijk maar naar de planten.

De toplaag is nog droog, maar eronder is de bodem nog vochtig.

Hopelijk is het allemaal niet nodig en gaat het lekker vaak regenen, maar mocht dat niet zo zijn dan blijven in ieder geval mijn planten en bomen in leven!

Wordt vast vervolgd 😉

Lees meer over afkoppelen en de regentonnen:

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s