Geplaatst in Bloemenweide, Tuin

Gras renoveren en inzaaien in 5 stappen

Ik geef het meteen toe: Ik heb het gras verwaarloosd. In de droge periodes heb ik alleen de bomen en planten water gegeven zodat ze in leven bleven. Het gazon heb ik niet gesproeid en dat is te zien. Lees hier hoe je in 5 stappen je gras renoveert.

De afgelopen drie jaar was het zo droog, dat ik echt moest bijsproeien. Waar anderen hun tuinslang urenlang richten op het gazon, heb ik vooral geprobeerd om de fruitbomen, heesters en bloemenwei in leven te houden. Hiermee had ik mijn handen echt vol. Het gras heeft er flink onder te lijden gehad en moest dus nodig aangepakt worden. Oktober is de ideale tijd om gras te zaaien: de bodem is nog warm en er is voldoende regen in aantocht.

Stap 1: Kort maaien en harken

Het eerste dat moet gebeuren is maaien: Het gras dat er nog staat moet kort gemaaid worden. Omdat het gras nog vochtig was heb ik het met de bosmaaier goed kort gemaakt. Daarna heb ik het flink geharkt. Zo komt eventueel mos los en wordt de aarde ook zichtbaar waar straks op gezaaid kan worden. Het aangeharkte mos heb ik op een andere plek neergelegd in de tuin, onder de leilinden waar de bodem droger is.

Kort gemaaid en flink geharkt: zo wordt de bodem zichtbaar waar gezaaid kan worden.

Stap 2: De bodem luchtiger maken

De bodem was flink ingeklonken: hard en ondoordringbaar. Je kunt de bodem luchtiger maken door met een riek diep de grond in te steken, dan flink ronddraaien en de aarde licht omhoog te wippen. Dat lukt bij de kale grond beter dan bij het gras, maar dat is niet erg. Bij het gras is het diep insteken van de riek al goed: zo krijgen de wortels weer meer lucht en zal het water ook dieper de grond in kunnen dringen.

Steek de riek diep de grond in en wiebel de grond lekker los.

Zorg ervoor dat je steeds dicht bij de vorige insteek de grond weer in gaat. Liever teveel dan te weinig insteken. De grond komt hierdoor ook een beetje omhoog, maar dat is juist de bedoeling. Hoe meer lucht, hoe beter het is. Zorg dus ook dat je er niet meer op loopt.

Als je dit klusje voor het hele grasveld en alle paadjes hebt gedaan, heb je wel een frambooshoofd, want het is best zwaar werk.

Uiteindelijk heb je dan wel een mooi losgewerkt akkertje, dat klaar is om ingezaaid te worden.

Stap 3: Bodem verbeteren en inzaaien

Omdat het bij mij gaat om een gazon en paadjes waar veel op gelopen wordt, heb ik gekozen voor extra sterk graszaad “Speel & Sport”, dat ook nog snel opkomt. Dit heb ik gemengd met een bodemverbeteraar die speciaal is samengesteld voor het renoveren van gazons. Deze bodemverbeteraar is heel geschikt voor het opvullen van gaten, het zorgt dat het zaad niet wegwaait en voorkomt dat het wordt opgegeten door vogels. Door het zaad hiermee te mengen, strooit het ook makkelijk uit.

Maak een mengsel van bodemverbeteraar en graszaad en zaai in porties uit zodat je goed uitkomt.

Stap 4: zaaizaad zachtjes aanduwen

Na het zaaien kun je nog een extra laagje bodemverbeteraar over de bodem verspreiden om het zaad nog een betere start te geven. Daarna leg je een plank op de ingezaaide grond en ga je erop staan en duw je het een beetje aan. Op deze manier maakt het zaad goed contact met de aarde.

Verplaats steeds de plank een stukje verder en ga er weer op staan. Zo ga je het hele gazon over. Niet hard aanstampen, maar gewoon licht aandrukken zodat het zaad contact maakt met de aarde.

Links is licht aangeduwd met de plank, rechts moet nog gedaan worden.

Stap 5: Water geven of een regendans

Het is belangrijk dat het zaad de komende drie weken vochtig blijft, dus het is handig als je deze klus doet voordat er een regenperiode aankomt. Mocht het droog blijven, dan moet je dagelijks sproeien, zodat het graszaad de kans krijgt te kiemen en te groeien.

Gazon en paadjes ingezaaid en licht aangeduwd.

Het regent hier op de Veluwe erg weinig, dus de eerste dag heb ik inderdaad moeten sproeien. Let op dat je bij het sproeien niet op de ingezaaide plekken gaat staan. Je mag een aantal weken niet op het ingezaaide gras lopen.

En nu maar dromen van een groen veldje

Verder hoef je alleen maar te wachten, en hopen op veel regen en dromen van weelderig groeiend gras. De foto hieronder is van een paar jaar geleden. Toen stond het gras flink hoog en was de bloemenwei nog laag. Na drie jaar droogte is het andersom: manshoge bloemen, en bijna geen gras meer. Wie weet, hoe het er komende zomer uitziet.

rotan stoelen
Dit was augustus 2017, het eerste jaar in de bloemenwei met lekker hoog gras.

Update: na een paar weken

Het gras groeit voorspoedig! Wat helpt is dat we er ook echt niet meer op hebben gelopen. Hierdoor heeft het zaad goed kunnen kiemen en beginnen de dunne sprietjes al echt op gras te lijken. Gedurende de winter lopen we er zo min mogelijk op, zodat het in de lente een lekker dicht begroeid veldje is.

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Een gedachte over “Gras renoveren en inzaaien in 5 stappen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s