Geplaatst in Moestuin, Tuin

Oogst: wie het eerst komt…

De afgelopen weken heb ik al het fruit rijp zien worden aan de bomen en struiken. Soms was ik de eerste om te oogsten, soms was ik te laat en was het al opgegeten. Ook prima, want er was genoeg.

De peren: te laat!

Dit jaar hingen er voor het eerst een stuk of 10 peren aan de perenboom. Ik keek al weken lonkend naar een prachtexemplaar die rustig hing te rijpen. Steeds even voelen, en toch weer even wachten tot hij nog iets zachter zou zijn. Tot ik te laat was. De wespen weten nog veel beter dan ik wanneer iets lekker is. Met zijn allen hebben ze mijn peren prachtig uitgehold, tot er alleen nog lege velletjes hingen. Heel mooi om te zien. Ik heb nog 3 peertjes kunnen oogsten en die waren heerlijk!

Gezellig met zijn allen een peertje eten. Geef ze eens ongelijk.

Heel veel pruimen

De grootste oogst was van de pruimenbomen. Er staan vier soorten in de tuin, met allemaal een ander oogstmoment, dus er was elke week wel een mandje te plukken. De eerste met de grootste spreiding is Reine Victoria, de lekkerste is de pruim die hier al stond waarvan ik de naam niet weet, de minste (2 pruimen) is de dubbele boerenwitte, de laatste oogst is van Opal.

Elke week een mandje vol pruimen van de Reine Victoria.

De pruimen zijn allemaal heerlijk om los te eten, maar als het een mand vol is wordt het teveel. De lekkerste jam ooit komt van de Opal-pruimen. Ik doe er minder suiker in, waardoor het minder lang houdbaar is, maar het komt de smaak echt ten goede. En omdat deze jam zo lekker is, is hij op voor je het weet.

Frambozen van juni tot november

De struik die ik uit Eindhoven heb meegenomen doet het zo goed, dat je er bijna een half jaar frambozen van kunt plukken. Hij maakt ook veel uitlopers die ik uitgraaf en in een pot zet tot ze groter zijn. Daarna krijgen ze een ander plekje in de tuin, of ik geef ze weg.

De laaghangende frambozen worden vaak gestolen door een bepaald iemand die hier op de foto is vastgelegd. Kent u deze dader? Te herkennen aan een rood bekkie.

Klein appelboompje bezwijkt bijna

Het appelboompje is niet groot: het is ongeveer manshoog maar de zijtakken hangen laag. Het hing zó vol met appels, dat elke tak ondersteund moest worden met een dikke stok.

De oogst is fantastisch: een grote mand vol met sappige Elstar-appeltjes. Een lekker fris en zoet appeltje, net van de boom op zijn best.

Van al die appeltjes heb ik een lekkere appelmoes gemaakt. Eigenlijk een compote, want ik heb er zoveel mogelijk stukjes appel in gelaten. De schilletjes zijn mee verwerkt, wat zorgde voor een prachtige abrikooskleur. En lekker!!

Druiven in wit en blauw

De druiven hangen tegen een zuidwand en worden van al die warmte heerlijk zoet. De blauwe (Boskoop Glory) is wat groter en zoeter dan de witte (Vroege van der Laan). Na uitdelen en zelf eten bleef er toch een flinke hoeveelheid over.

Voor het eerst heb ik een sap gemaakt van de druiven. Ik heb ze gekookt en daarna gezeefd. Daar is een dik sap uit gekomen. Je zou het nog dunner kunnen maken door het nog eens te zeven door een doek, maar ik vond dit juist wel lekker.

Een mandje druiven levert twee flessen sap op.

Samen delen of handige afleiding

Veel mensen vinden insecten niet leuk of ze zijn bang voor wespen. Natuurlijk zijn die vervelend als je aan tafel zit en ze willen mee-eten van je bord. De beste oplossing is speciaal voor de insecten een bordje neerzetten op de andere hoek van de tafel, met wat rottend fruit. Je hebt zelf gegarandeerd een rustige maaltijd, en ondertussen kun je kijken naar al het moois aan de andere kant van de tafel.

Hoe was de oogst in voorgaande jaren?

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Een gedachte over “Oogst: wie het eerst komt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s