Geplaatst in Dieren in de tuin

Wat een dieren in de tuin!

Een natuurlijke tuin draait niet alleen om bloemen. Hoe meer planten, bomen en struiken, hoe meer dieren er komen en die zorgen weer voor bestuiving, een betere bodem, en ze zorgen voor natuurlijke bestrijding van ziekten. Vooral de wilde gedeelten van de tuin zijn verrassend druk bevolkt met bodemdiertjes, insecten en vooral veel bijen en vlinders.

De start: een kale tuin

De tuin was helemaal leeg en stil toen ik hier kwam. Alles was kaal met veel tegels en alleen gras en er waren geen insecten, geen vogels, niets. Nu de tuin weelderiger wordt, komen er steeds meer beestjes. Het is voor de vogels nog wel wennen, maar sinds de voerpaal omgeven wordt door 2 boompjes, durven ze beter.

Een koolmeesje zit op de nok van de voerpaal. Eerst kijken, dan eten.

Lieveheersbeestjes

Er zijn heel veel lieveheersbeestjes in deze tuin. Zo nu en dan zie ik een groepje op een plant luizen eten. Een dag later zijn alle luizen weg en zijn de lieveheersbeestjes ook weer doorgetrokken naar andere planten. Mooi systeem!

lieveheersbeestjes eten luizen
Lieveheersbeestjes eten luizen op een distel.

Egeltje is nergens bang voor

Ik vind regelmatig poep van de egel, maar ik zie ze zelf niet vaak lopen. Een keer kwam een stoer egeltje naar me toe lopen en een keer wandelde hij ‘savonds gewoon langs de poes, zonder zich aan haar te storen. Ik leg regelmatig een klein hoopje meelwormen neer op een plekje waarvan ik weet dat ze er komen. Zo probeer ik ze te verleidenom terug te blijven komen.

 

Wantsen

Er zitten ook veel wantsen in de tuin. Van de linkersoort (Pyamaschildwants) zitten er honderden. Zeker als je iets weghaalt, dan komen ze als pissebedden tevoorschijn. Ze houden van schermbloemen en lindebomen en die hebben we volop. De rechter zie ik niet vaak en daar weet ik de naam ook niet van. Wie het weet mag het zeggen.

 

Bijzonder: de kolibrivlinder

Vorig jaar zag ik hem op de Smalle Wikke, maar dit jaar vloog hij op de phloxen. Prachtig beestje om te zien: hij hangt helemaal stil en rolt zijn lange tong uit in de bloem.

kolibrievlinder
Er was een kolibrievlinder in de tuin. Minutenlang heb ik hem kunnen bewonderen; fantastisch!

Dieren bij de vijver

De natuurlijke vijver die we vorig jaar hebben aangelegd zit helemaal vol met allerlei beestjes. Maar boven water is er ook veel te zien: 6 kikkers, en een constante stroom van libellen en waterjuffers. Er zijn zoveel beestjes, daar zal ik nog een keer een apart blogje aan wijden.

Kikkers bij de vijver
Dit stelletje zit lekker te zonnen op de rand van de vijver.

Spitsmuizen

Regelmatig vind ik een gesneuveld spitsmuisje. Ze scheiden een giftig stofje af, dus ze worden meestal niet opgegeten als ze gepakt worden. Het zijn waardevolle beestjes in de tuin, want ze zijn insecteneters (spinnen, wormen, slakken, e.d.).

20180804_1614428373467347809911245.jpg
Een spitsmuisje, waarschijnlijk gevangen door Siep

Krekels

Wat hebben we genoten van de krekels! Dat heerlijke geluid dat ze ‘savonds maken, dan is het pas echt een mooie zomeravond.

thumbnail_20180725_193611

Nachtvlinders

Elke avond rond 21:00 uur floepten één voor één de Theunisbloemen open, waar direct de nachtvlinders op af kwamen. Een fladderend spektakel.

Teunisbloemen
Deze foto lijkt overdag genomen, maar het is echt 22:10 uur. Overdag zijn deze bloemen helemaal dicht.

Het nieuwste diertje: Kees

Er is deze zomer een nieuw diertje in de tuin gekomen: Kees! Deze kleine boef geniet ook met volle teugen van de tuin: hij heeft al heel wat rondjes door de tuin gerend, kuilen gegraven, compost gegeten, enz.

20180814_180245(0)5422931606116018089.jpg
Kleine Keesie rent rondjes door de tuin. Wat een lol!

Oh er is nog zoveel meer…

De talloze vliegende insecten, de bijen en hommels, de bodemdiertjes, er is nog zoveel te vertellen. Ik kijk nog steeds mijn ogen uit en zal in volgende blogjes ook vaak wat diertjes voorbij laten komen.

 

 

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s