Geplaatst in Tuin

Verlangen naar lente

Het lijkt allemaal dor en dood in de tuin, maar als je goed kijkt bloeit er best veel. Loop je een rondje met me mee door de tuin? We gaan speuren naar de vroegbloeiers, waar je soms wel even voor op de (koude) knieën moet.

Het is nog winter en dat is ook goed op 1 maart, maar toch: ik verlang zo naar lente. Ik kijk uit naar de blauwe luchten, zachte briesjes en een verwarmende zon. En natuurlijk naar de lentebloemen. Het lijkt allemaal nog dor in de tuin, maar toch is de lente al héél voorzichtig begonnen. De helleborussen bloeien al een tijdje, maar hun mooiste kant hangt naar beneden. Zelfs met de camera op de grond, zie je daar maar een klein stukje van.

De helleborus begint als eerste in februari. Keek hij maar omhoog in plaats van naar beneden.

Bloembollen zijn vroeg

Elk jaar koop ik na de kerst nieuwe bloembollen voor in huis: narcissen, blauwe druifjes, irissen e.d. Na de binnenbloei plant ik ze buiten in de tuin. Ik heb al heel vaak per ongeluk bolletjes opgegraven, dus nu zoek ik naar plekken waar ik geen schep in de grond zal steken. Ik vergeet die plekken ook vaak weer en zo poppen er nu bloemen op in gekke hoekjes, tussen heesters en onder de pruimenboom. Fijne verrassingen zijn dat.

Het is steeds weer een verrassing waar iets opkomt, wat het is en hoeveel het er zijn.

Pot met vroegbloeier bij het raam

De vroegste bloeiers zet ik in potten bij het raam. Zo is het meteen een beetje lente als ik naar buiten kijk. Deze gele kornoelje (Cornus mas ‘Pioneer’) is daar een mooi voorbeeld van. Hij staat direct naast de achterdeur en mooi in het zicht vanuit de huiskamer. Hij bloeit al in februari met kleine gele stervormige bloemetjes en later komen er vruchten aan met veel vitamine C. Ze zijn wat zuur, maar wel goed om jam van te maken. Helaas heb ik er vorig jaar niet echt van kunnen oogsten, want er hingen er maar een paar aan. Hopelijk een revange dit jaar.

De hamamelis heeft erg geleden onder de droogte afgelopen jaar. Hij heeft maar twee friemelbloemen.

Vijverplanten doen het goed

In de vijver is het rust, maar de planten groeien flink door. De hele vijver is nu gevuld met allerlei groen. Dat is nodig om de zuurstofbalans op orde te houden, aangezien er de afwatering van het dak op uitkomt. Aan de oeverrand groeien verschillende soorten mossen, beginnen de eerste waterplanten uit te lopen en is de maagdenpalm ook begonnen met bloeien.

David probeert nog steeds vissen te vangen (die zitten er niet in, ssstt)

De gele kamille en de brassica zijn onverstoorbaar: ze blijven in de winter gewoon doorgroeien en doorbloeien.

Belofte van lente op de bodem

Overal in de tuin zie je een groen tapijt van nieuw zaaigoed opkomen. Dit heb ik niet eens zelf gezaaid, maar het is verspreid door de bloemen van vorig jaar en via de zelfgemaakte compost. Ook de potten hebben een dikke laag compost gekregen en daar begint zich nu een dekentje van zaaigoed af te tekenen. Wat het allemaal precies is, blijft nog even een raadsel. Ik zal wel een deel weg moeten halen omdat het zo´n dikke deken is, maar het worden vast gezellige potten in de lente.

Zaaigoed in de potten met heesters bloeeft veel moois in de lente.

Lees meer over de tuin in feb/maart in voorgaande jaren:

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Een gedachte over “Verlangen naar lente

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s