Geplaatst in Dieren in de tuin, Tuin

Vogels voeren heeft geen zin in mijn tuin

Ik ben nu al twee jaar fanatiek vogelzaadjes aan het voeren in mijn tuin, maar de aanloop is mager (behalve kauwen). De vogeltjes blijken geen gebruik van mijn luxe voerpaal te maken, omdat ze in de tuin tussen de planten zat te eten blijken te hebben. 

Aan de voerpaal hangen veel vetbollen, pinda’s en zaadjes, maar de aanloop is minimaal. In het begin was de tuin een kale open vlakte, dus ik begreep het wel. Daarom heb ik naast het planten van bomen, struiken en de bloemenwei, ook wat boompjes om de voerpaal heen gezet. Zo kunnen de vogeltjes vanuit beschutting naar de voerplek komen. Hoewel sommige vogeltjes het wel aandurfden op die manier, hielp het allemaal niet echt.

img022

Dat leverde nogal wat frustraties op. Ik had een natuurlijke tuin voor ogen met volop leven: veel bloemen, veel insecten en veel vogels. Die eerste twee zijn zeker gelukt, maar dat laatste? Behalve kauwen en dikke houtduiven, zijn er maar weinig vogels te zien. Nu blijkt er een logische verklaring te zijn: de vogels zitten wèl in de tuin, maar niet op de voerpaal.

De clou: de tuin biedt veel meer voedsel!

Het is vanuit huis lastig om in de tuin te kijken. De vorige bewoners hebben een enorm groot terras gemaakt, waardoor je vanuit het raam over 8 meter terras heen moet kijken voordat je de beplanting ziet. En nu blijkt: de vogeltjes komen niet op de voerpaal, maar scharrelen in de tuin tussen de beplanting. Hele zwermen puttertjes komen op de uitgebloeide Teunisbloemen af. De vinken hippen van tak naar tak in de struiken, een roodborstje pikt hier en daar een beestje en de merel zoekt wat in het gras. De oplossing: een kijkertje binnen handbereik, zodat ik ze toch kan bekijken.

De uitgebloeide Teunisbloemen (links) zijn favoriet, maar ook de Stalkaarsen worden goed bezocht.

Al dat verse eten is natuurlijk veel lekkerder dan de fastfood die ik voor ze ophang en neerleg. De bodem van de tuin is helemaal bedekt met compost en bladeren, dus daaronder kruipt zelfs in december nog wel eens een vers insectje om te eten. Ook ligt de bodem vol met zaden van alle uitgebloeide bloemen die in de tuin staan. Er is overvloed tussen de planten, dus eigenlijk geef ik de vogels groot gelijk.

kaardebollen
De kaardebollen zijn prachtig om naar te kijken, maar worden ook bezocht door de vogels. Ze peuteren heel precies de zaadjes tussen de stekels vandaan.
20181215_153942
De ‘Stumpery’ blijkt een waar walhalla. Hier komt een gaai regelmatig zijn nootjes verstoppen en tussen alle rommel insecten zoeken.

Hoe haal ik die vogels dichterbij?

En toch zou ik het heel fijn vinden om de vogels beter te kunnen bekijken vanuit de huiskamer. Voor nu zit er niets anders op dan een verrekijker bij de hand houden en zorgen dat het aanbod op de voerpaal schoon en droog blijft. Voor de langere termijn ga ik plannen maken om de tuin meer naar het raam te trekken. Misschien haal ik van een strook langs de schutting de stenen eruit en maak er een “wadi” van. Dan kan ik de regenpijp afkoppelen en kan daar de afwatering doorheen lopen richting de tuin. Langs de wadi kan ik waterminnende planten en struiken neerzetten, en kan ik de tuin naar me toe kan halen tot bij het raam.

Zo kan ik in de winter toch nog met de tuin bezig zijn: uitzoeken, plannen en tekeningen maken! Wordt vervolgd…

rode zonnehoed.
De zaadbollen van de rode zonnehoed.

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Een gedachte over “Vogels voeren heeft geen zin in mijn tuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s