Alle uitgebloeide bloemen uit de bloemenwei gaan altijd op de composthoop en dat verspreid ik in de tuin om de bodem te verbeteren. De zaden komen op deze manier weer terug op allerlei verrassende plekken en zo wordt de bloemenwei steeds weelderiger. Doordat ik de compost ook rondom bomen en in potten verspreid, komen de bloemen daar nu ook op. Wat een cadeautjes!
Vroege bloemen door compost
De uitgebloeide bloemen en ander tuinafval gaan op de composthoop. Ik hanteer hierbij één regel: alleen als ik het leuk vind, mag het erop. De reden is, dat alles wat in de compost gaat, weer terugkomt in de tuin. Als je de compost in het najaar verspreidt over de bodem, krijg je al vroeg in het voorjaar een bloeiende tuin. De bijen die vroeg vliegen kunnen dan altijd iets te eten vinden.

Variatie rondom heesters
Ook rondom heesters en vaste planten wordt in het najaar een dikke laag compost aangebracht. Dit is vooral bedoeld om de bodem te verbeteren door er structuur in aan te brengen en uitdrogen tegen te gaan. Bijkomend voordeel is dat er grote variatie in bloemen ontstaat rondom heesters. De frambozenstruik hieronder is inmiddels een mooi tuintje voor zichzelf begonnen, met bloeiende maagdenpalm en gewone ossentong. Er komt nog meer aan: vingerhoedskruid, teunisbloemen en een kogeldistel. De framboos vindt het prima, die laat zijn nieuwe scheuten er gewoon tussendoor opkomen.

Bijzaaien, ik kan het niet laten
Ook al komen er heel veel bloemen op in de bloemenwei, toch heb ik weer een nieuw mengsel gezaaid (inheemse soorten van de Cruydthoeck). Door de droogte is het aantal soorten dat het goed doet in de tuin steeds verder beperkt, dus door weer iets nieuws bij te zaaien, geeft dat hopelijk weer veel nieuwe soorten die zullen bloeien. Ik heb ze in het najaar al gezaaid en als je heel goed kijkt, zie je de superkleine kiemplantjes verschijnen. Ik ben benieuwd!

Compost in potten geeft een extra bloementuintje
Boomspiegel wordt een kleine bloemenwei
Rondom de jonge bomen wordt in het najaar ook altijd een dikke laag compost gelegd. In het voorjaar kun je dan gaan puzzelen wat er allemaal opkomt (wat was dit blad nou ook alweer?). Dit jonge Elzenboompje hieronder heeft alvast goed gezelschap aan vingerhoedskruid, kamille, grijskruid, kaasjeskruid en zelfs wat stalkaarsen.

De armste grond, toch bloemen
In de zijtuin is de grond het slechtst omdat daar hoge bomen en veel coniferen hebben gestaan. Zeker in dat stuk is composteren bittere noodzaak: het was gewoon stuifzand. Om de bodem wat meer structuur te geven heb ik eerder de bodem verbeterd met cocos, houtsnippers en bentoniet, maar je kunt in dit deel van de tuin nooit genoeg compost geven. Hier komt dus ook veel op: het fluwelige groen van de bolderik schiet omhoog, de herik bloeit en de wikke slingert zich er tussendoor.

Hergebruik van bolletjes
Vanaf januari koop ik geen bloemen, maar bloembolletjes voor in huis. Ik hoop zo de lente alvast dichterbij te halen en het staat ook altijd vrolijk op tafel. Als de bolletjes uitgebloeid zijn, plant ik ze in de tuin. Dat jaar heb je er niets meer aan want ze sterven dan af, maar het volgende jaar poppen er allemaal toefjes op die je alweer vergeten was. Voor je het weet heb je een heel veldje met blauwe druifjes zoals hieronder. A gift that keeps on giving.

Een mooier lentebeeld bestaat er bijna niet: De pruimenbomen staan in volle bloei en hebben allemaal de sneeuw en hagel goed doorstaan. Nu het eindelijk wat lekkerder weer wordt, hoop ik op veel bestuivers voordat de bloemen uitgebloeid zijn. Met deze gele bodembedekker en een mooi veldje met blauwe druifjes moet dat goedkomen. Het is een favoriet hoekje van de hommels en bijen, zodra de zon doorbreekt.

Lekker stekken en voorzaaien
Oke, dit heeft niets te maken met compost, maar wat is het leuk om in deze tijd van het jaar te stekken. Per ongeluk afgeknipte takken, verdwaalde uitlopers, gesnoeide scheuten, alles gaat in een potje, bakje of blikje. Aan de andere kant van het glas staan de courgettes, tomaten, bleekselderij en phacelia op te warmen. Nog even en dan kunnen die ook naar buiten. Laat de lente maar beginnen.

Over Composteren
- Composteren is lastiger dan je denkt (spoiler: eigenlijk niet hoor) – sep 2017
Mooi bericht.
Het doet me terugdenken toen ik per vergissing dergelijke compost in mijn groententuin heb gebruikt.
Ik had dat jaar veel bloemen maar weinig groenten en dat is zo een par jaar gebleven 🤬
Groetjes en bedankt voor het bericht
Theo 😀
LikeLike