Geplaatst in Moestuin

Slakken in de moestuin

Nu ik een strookje moestuin heb, besef ik pas hoe makkelijk een bloemenweide is. De slakken hebben flink toegeslagen in de moestuin. In de bloemenwei zijn ze ook, maar daar heb ik er geen last van omdat daar zoveel staat te bloeien. 

Half mei heb ik stekplantjes geplant van allerlei groenten, en ze steeds netjes water gegeven. Toen er wat slakken waren heb ik eierschaal gestrooid en koffiedik, maar daar moesten ze hartelijk om lachen, want in een paar dagen waren de plantjes helemaal opgegeten. Ik heb ook nog schaaltjes bier neergezet, maar het heeft geen zin.

restje stekplantje courgette
Dit was een stekplantje courgette, nu alleen nog een snotje.

Slakken in de moestuin

Vorig jaar waren er ook veel slakken in de tuin, maar die gingen toen alleen naar de sla. Daarom heb ik dit jaar de sla in hoge bakken gedaan en dat gaat goed. Ik had er niet bij stilgestaan dat ze ook de andere groenten op zouden eten. Stom natuurlijk.

img018-1000

Evenwicht in de bloemenwei

Het doet me wel beseffen hoe mooi in evenwicht alles is in de bloemenwei. Daar groeien zoveel verschillende soorten door elkaar dat er totaal geen ziekten of plagen zijn. Nu ik plantjes in de moestuin zet, heb ik in de gaten dat de natuur toch altijd wint als wij het evenwicht verstoren.

Restje stekplantje bleekselderij
De slakken zijn ook dol op bleekselderij; er is bijna niets over

Dure smaak

De slakken hebben een dure smaak: juist de duurdere stekken eten ze als eerste op: de stekken van de luxe biologische tomatenzaden, de bijzondere paprikasoorten, de aparte courgetteplantjes. Eentje zijn ze vergeten: een Tiny Tim kerstomaatje, die verstopt staat achter een grote bos klaprozen en naast de bieslook.

stekplantje kerstomaatje Tiny Tim
Deze stek van Kerstomaatje Tiny Tim is als enige niet opgegeten.

Reddingsplan voor de restjes

Alle zielige restjes heb ik uitgegraven en in potten gedaan. Die staan nu in de intensive care. Vorig jaar heb ik een half opgegeten tomaatje ook zo apart gezet en die begon gewoon weer opnieuw, dus ik hoop dat deze dat ook gaan doen.

Verder met soorten die het wel doen

Het overschot aan tomatenstekken die ik nog had, heb ik in de moestuin gezet op de plekken waar deze stakkers uitkwamen. Kennelijk zijn die minder lekker bevonden door de slakken, dus daar gaan we gewoon met frisse moed mee verder.

20190515_2010107169008805953183921.jpg

De sla gaat goed!

De sla heb ik in hoge bakken gezet en wonderlijk genoeg hebben de slakken daar nog niet toegeslagen. Alleen in de ijsbergsla zie ik wat plekjes, maar verder is alle sla nog prachtig. Al wekenlang pluk ik 3 a 4 keer per week van alle kroppen wat blaadjes voor een salade en het blijft maar bijgroeien.

Sla in de hangmand

Vorig jaar bleef alleen de sla in de hangmand vrij van slakken, dus heb ik nu weer wat kropjes opgehangen. Het is nog niet nodig geweest om daarvan te eten, dus dat bewaar ik nog even als reserve-voorraadje.

Wat moet je doen tegen slakken in de tuin?

Middelen zijn uit den boze in mijn tuin, dus wat doe ik nu tegen slakken? Helemaal niets. Ik ga verder met de gewassen die ze niet opeten. Zo heb ik toch een groentemaaltje met aangepast assortiment, en hebben de kikkers, egels en vogels hopelijk een lekker maaltje aan de slakken. Het komt vanzelf goed als je niets doet.

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

3 gedachten over “Slakken in de moestuin

  1. Een tip tegen slakken:
    Ik heb rondom mijn kleine moestuin ezelsoren geplant. Daar houden slakken niet van.
    Ezelsoren heb ik verhoogd staan, want ze houden niet van een natte grond en ook niet van mest. Ze zijn door deling gemakkelijk te vermeerderen, dus je hebt snel een dichte rand om jouw moestuin gevormd. Bij mij geen slak te zien!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s