Geplaatst in Bloemenweide, Mediterraan stukje, Tuin

Overal bloemen! Bekijk ze op de Open-Tuinendag

Het is toptijd: werkelijk o-ve-ral staan bloemen! En daardoor zoemt het ook door de hele tuin, omdat hier zoveel verschillende bijtjes en beestjes op afkomen. 

Georganiseerde chaos

Mijn tuin kan voor sommige mensen misschien wat wild overkomen, maar zolang de paadjes strak blijven is het contrast met de wilde borders alleen maar mooi. Ik heb zoveel mogelijk inheemse soorten bloemen gezaaid, maar er staan ook wat vaste planten en heesters tussen. Ze zijn wel allemaal gekozen om hun bijdrage aan bestuivende insecten of nut voor vogels.

Van bloemenwei naar boomgaard

Toen ik hier kwam wonen was er eigenlijk niets in de achtertuin, alleen terras en een grasveld. We hebben het gras grotendeels afgestoken en ingezaaid met inheemse bloemensoorten. Ook zijn er fruitbomen geplant. Het is de bedoeling dat de achtertuin op den duur een boomgaardje wordt, met aan de voeten veel bloemen.

Veel bestuivers

In de papavers is het ieder jaar druk met hommels, die soms met 4 à 5 tegelijk rondzoemen in één bloem. Er is genoeg te halen voor ze, want ieder jaar wordt deze papaver groter en groter.

 

Herik en klaprozen opgekomen uit de compostCadeautjes uit compost

Composteren geeft meer dan een rijke bodem. Ook onverwachte bloemen! Wat een cadeau.

Op mijn composthoop gaat alle snoeiafval, uitgebloeide planten en groen keukenafval, afgewisseld met lagen bladafval. Dit is noodzakelijk voor de juiste verdeling “groen/bruin” (zie mijn blogje over composteren).
Ik gooi alleen gewenste planten op de composthoop, om dubbel wieden van rotplanten te voorkomen (zoals klimop). Ook gooi ik geen stekeltakken op de hoop omdat ik bang ben dat ik erin grijp.

Resultaat van compost met gewenste planten: een vierkante meter herik en klaprozen rondom de nieuwe pruimenboom. Zomaar cadeau gekregen!

Mijn lievelingsonkruid: muurleeuwenbek

De rare stenenhoop die in de tuin ligt is inmiddels helemaal bedekt met mijn lievelingsonkruid: muurleeuwenbek. Mijn zwak voor dit plantje is zo groot, dat ik het eigenlijk overal toelaat: ook in potten bij andere planten en over de straatjes. Ik heb nu ook zelfs een witgele variant! Op de piepkleine bloemetjes komen piepkleine bijtjes af.

Muurleeuwenbek over de rotstuin

Mediterraan stukje in de volle zon

De lavendel in de Mediterraanse hoek staat ook op uitkomen. De struiken waren handzame bolletjes, maar zijn in 2 jaar uitgegroeid tot enorm wijde knotsen die nu al de helft van het pad innemen. Tussen de lavendel houdt de vrouwenmantel zichzelf mooi omhoog. De rozemarijn is helaas gesneuveld, maar gelukkig had ik die gestekt. Deze krijgt een nieuwe start. De majoraan heeft zich waanzinnig uitgezaaid, dus er is geen kale plek te zien. De rozen doen ook hun best dit jaar. Een beetje extra mest en water uit de regenton doet wonderen.

rozen, lavendel, vrouwenmantel, herik, majoraan

Oh jee, geknakte bloemen

Met harde wind sneuvelt er ook nog wel eens wat. Zonde natuurlijk, maar dat wil niet zeggen dat we er niet meer van kunnen genieten. Alles wat geknakt is of ver over de paden hangt knip ik af en zet het in een vaas. Zo staan er buiten en in huis verschillende vazen met prachtige wilde bloemen. Lekker lang genieten!

geknakte bloemen
Geknakte bloemen en oogst: lekkere zoete aardbeien

Open Tuinendag 15 juni

Op 15 juni 2019 doe ik mee aan de landelijke Open Tuinendag van Groei & Bloei. Wil je ook eens wandelen tussen de bloemen en de fruitbomen in de bloemenwei, de metselbijtjes bekijken in het bijenhotel en kijken wat er allemaal leeft in de natuurlijke vijver? Je bent van harte welkom tussen 10:00 – 16:00 uur.

Auteur:

In dit blog vertel ik over mijn tuin en alles wat daarin leeft. Ik rommel maar wat aan en leer al doende, over de inheemse bloemenwei die ook een boomgaard is, het mediterrane stuk, het bijenhotel, de natuurlijke vijver en zijn bewoners, de zijtuin die eigenlijk het grootst is, de schaduwvoortuin met stumpery. Enfin, er is zoveel te vertellen.

Een gedachte over “Overal bloemen! Bekijk ze op de Open-Tuinendag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s